Bosna i Hercegovina     | 12.07.2019. 13:27 |

Mašović na Konferenciji načelnika generalštabova u sjedištu UN-a

FENA Saopćenje

NEW YORK (UN) /SARAJEVO, 12. jula (FENA) - Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH (OSBiH) generalpukovnik Senad Mašović od 8. do 12. jula boravio je u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje je prisustvovao Konferenciji načelnika generalštabova, održanoj u sjedištu UN-a u New Yorku.

Konferenciji pod nazivom “Generisanje sposobnosti u cilju suočavanja s visokim sigurnosnim izazovima" prisustvovalo je 109 delegacija, s više od 400 učesnika iz cijelog svijeta.

Tokom konferencije vođena je diskusija o strukturnim promjenama i načinu za poboljšanje operativnog djelovanja jedinica koje učestvuju u operacijama održavanja mira u različitim dijelovima svijeta, te na koji način najdjelotvornije izvršiti generisanje različitih sposobnosti i specijalnosti koji su prijeko potebni u suočavanju sa sve većim i raznovrsnijim sigurnosnim izazovima.

Mašović je u razgovorima s drugim učesnicima naglasio “da se svijet kao nikad do sada suočava s različitim sigurnosnim izazovima na koje je sve teže i teže, pa možda već sada i nemoguće odgovoriti, bez zajedničkog djelovanja odnosno generisanja snaga, spoosbnosti i napora”.

- Pored toga, veoma je važno da se svaki konflikt shvati ozbiljno kako bi se na vrijeme izbjegli zločini i genocidi koji ostavljaju dugotrajne negativne efekte ne samo na ekonomski već i na ljudski razvoj u cjelini. Svijet ne smije dozvoliti genocide poput onih iz 20 vijeka. Mi moramo biti odgovorniji prema čovječanstvu, a najbolji način je da se preveniraju konflikti ili zaustave, dok su još u manjem intenzitetu, što zahtjeva odlučnost cjelokupne svjetske zajednice - istakao je Mašović.

Nakon panel diskusija i velikog broja različitih mišljenja, zaključeno je da se mora posvetiti veća pažnja procesu obuke, ne samo kroz pripremu za UN misiju već u cjelokupnom godišnjem ciklusu obuke, koja mora uključivati različite vidove obuke koje se tiču prevencije konflikta, održavanja mira, spriječavanja seksualnog nasilja nad ženama i drugih sposobnosti odnosno specijalnosti, kao što je medicinska pomoć i evakuacija, uništavanje improvizovanih eksplozivnih sredstava...

Između ostalog, istaknuto je da je adekvatno opremanje jedinica na terenu, kao i uspješno razvijanje vođa, koji će u svakom trenutku biti spremni odgovoriti na izazove, od krucijalnog značaja za uspješno izvršavanje misije.

Također, učesnici su se suglasili da je potrebno povećati broj žena u UN misijama na terenu, što bi rezultiralo povećanju efektivnosti različitih UN misija održavanja mira.

S tim ciljem, u UN sjedištu, a pod predsjedavanjem načelnika Generalštaba OS Velike Britanije, generala Cartera održana je posebna sesija pod nazivom “Žene, mir i sigurnost”.

Naime, tokom te sesije načelnici OS koji su prisustvovali sesiji zaključili su da se mora više raditi na povećanju procenta žena, ne samo u OS, već i u mirovnim misijama.

U tom smislu, zaključeno je da će cilj u narednom periodu biti da se dostigne 15 posto žena od ukupnog procenta učesnika u UN mirovnim operacijama.  

Konferencija se pokazala kao uspješna jer je okupila velik broj učesnika iz različitih dijelova svijeta, a svi su se složili da se mora više uraditi u budućnosti, kako bi se na efikasniji način zaštitili civili u različitim konfliktnim situacijama, te su svi učesnici pozvani da pošalju svoje eksperte na bilo koji teren gdje se odvijaju UN operacije održavanja mira, a radi stvaranja preciznijih povratnih informacija koje bi na kraju poslužile za neophodne promjene i efikasnije djelovanje na terenu.

Mašović je na marginama konferenije održao niz značajnih sastanaka.

Između ostalih, sastao se sa NGS OS Italije generalom Vecciarelli Enzom, sa kojim je dogovoreno da se u skorije vrijeme realizuju štabni razgovori između predstavnika dviju oružanih snaga, a u cilju proširenja saradnje između OSBiH i OS Italije.

General Vecciarelli je izrazio punu podršku OSBiH u realizaciji svojih zadataka i istakao mogućnost podrške u različitim segmentima, što će biti definisano nakon najavljenih štabnih ragovora dviju delegacija u bliskoj budućnosti.

Razgovarano je i o mogućnostima zajedničkih učešća u UN i EU mirovnim misijama.

Mašović se sastao i s ambasadorom BiH u UN Svenom Alkalajem, koji ga je upoznao o važnijim dešavajima u UN-u, dok je NZŠ informisao ambasadora o važnim aktivnostima koje OSBiH preduzimaju u posljednje vrijeme, a naročito kada su u pitanju UN vođene operacije, ali i NATO i EU operacije, kao doprinos OSBiH ka ispunjavanju strateških ciljeva BiH.

U sastavu delegacije Oružanih snaga BiH, pored generala Mašovića, bili su i šef kabineta NZŠ OSBiH brigadir Edin Fako i vojni savjetnik u Stalnoj misiji BiH pri UN-u brigadir Jasmin Katica, saopćeno je iz MOBiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Položeno cvijeće na Kovačima u okviru obilježavanja 32. godišnjice formiranja Armije RBiH 

U Sarajevu u maju Prva konferencija nacionalnih manjina u BiH

MO i OSBiH domaćini NATO Konferencije strateških vojnih partnera MSPC 24

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!