Bosna i Hercegovina     | 11.07.2019. 20:51 |

Volonteri EMMAUS-a očistili kompleks Memorijalnog centra u Potočarima

FENA Internet

SREBRENICA, 11. jula (FENA) - Volonteri  Međunarodnog omladinskog radnog kampa (EMMAUS) danas su očistili Memorijalni kompleks u Potočarima. Nakon što su gotovo svi gosti napustili prostor kompleksa, vrijedni volonteri obišli su svaki njegov dio i pokupili sve otpatke.

Ova aktivnost je praksa koja traje već 14 godina, a dio je ljetnog kampa, koji se organizira svake godine od 10. – 24 jula.

“Zahvaljujući vrijednim  volonterima očiščen je prostor i oko spomen sobe. Ova aktivnost traje već 14. godinu i ujedno predstavlja i prvu aktivnost na kampu koji je ove godine okupio veliki broj volontera kako iz BiH tako i iz drugih zemalja svijeta. Budući da su neki od učesnika po prvi put u Srebrenici i u posjeti Memorijalnom centru, imali su priliku da se detaljnije informišu o genocidu i svemu što je zadesilo Srebreničane.” – izjavila je Mirela Ahmetbegović, koordinator kampa.

Mladi će učestvovati i u početku izgradnje Centra za stara lica u Potočarima, bit će uključeni u podjelu obroka osobama u potrebi kroz projekat “Jedan obrok dnevno”, pomoć u kući korisnicama projekta “Ljubav za majke Srebrenice”, radovi na farmi... Tu su i edukativne aktivnosti kao što su posjete Memorijalnom centru – historijski časovi, kreativne i umjetničke radionice, internacionalno veče, zabavne aktivnosti kao što su karaoke, filmsko veče, tradicionalne igre, sportski turniri i izleti.

Kamp u Srebrenici je jedinstvena prilika da se mladi iz cijelog svijeta upoznaju i povežu te zajedničkim snagama pomognu lokalnom stanovništvu Srebrenice, navode organizatori.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Ademović prisustvovao u Srebrenici obilježavanju 1. marta Dana nezavisnosti BiH

U Srebrenici obilježen Dan nezavisnosti BiH - Ovaj grad je tačka koja nas spaja

Bošnjaci MZ Osatica: Zaustavite mrziteljski odnos sveštenika Luke Babića

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo