Bosna i Hercegovina     | 11.07.2019. 13:22 |

Džaferi: Odgovornost da ne dozvolimo da se zaboravi, da se ne bi ponovilo

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 11. jula (FENA) - Predsjednik Sobranja Republike Sjeverne Makedonije Talat Džaferi  istaknuo je u Potočarima, na ceremoniji obilježavanja 24. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice, važnost izražavanja poštovanje prema žrtvama i založio se 'da se nikad ne zaboravi, da se više nikada ne bi ponovilo'.

- Bolan je osjećaj biti na ovom tužnom mjestu, mjestu koje odjekuje tišinom. Tuga i bol se osjećaju u svakom dahu, na svakom koraku. Treba biti jak i učiniti dostojanstveni korak, odati počast žrtvama, znanim i neznanim, otkrivenim i još neotkrivenim da bi na djelu pokazali da smo svjesni ogromne ljudske tragedije, da pokažemo da imamo ljudsku i moralnu orgovornost i poštovanje, da se ohrabrimo i založimo da se nikad ne zaboravi, da se više nikad ne bi ponovilo - naglasio je.

Podsjetio je na povezanost ljudi koji žive na ovim prostorima, ali i činjenicu 'da nažalost živimo obilježeni pojmom da je Balkan bure baruta, lonac koji stalno vri.'

- Nažalost, historija je to potvrđivala ratnim sukobima koji su pažnju javnosti fokusirali na nas. Previše krvi se prolilo, previše suza poteklo, previše nepovratno izgubljenih života, neproživljenih mladosti, radosti, porodičnih sreća i ljubavi. A toliko mnogo smo mogli, toliko dobro se poznajemo. Poznati smo po gostoprimstvu, znamo kako da se radujemo zajedno, kako da tugujemo jer smo prije svega ljudi, susjedi, prijatelji, a možda i rođaci - istaknuo je. Ipak izrazio je nadu i optimizam da se regija mijenja na bolje.

Nakon današnje zajedničke dženaze i ukopa posljednje počivalište u Memorijalnom centru u Potočarima naći će 6.643 žrtava, a još oko hiljadu osoba vode se kao nestale.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Bećirović: 9. januar nije datum za slavljenje, očekujem poduzimanje mjera od OHR-a

Premijer Nikšić s delegacijom Vlade Federacije BiH u Potočarima: Da se nikad više i nikome ne ponovi

Eichhorst u Potočarima: Ono što se desilo ovdje prije 28 godina ne smije biti zaboravljeno

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta