Ekonomija     | 11.07.2019. 18:14 |

Poslovni forum BiH - Grčka sutra u Sarajevu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11. jula (FENA) - Jačanje ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine i Grčke, te unapređenje trgovinskih odnosa putem direktnog povezivanja privrednika dviju zemalja, osnovni su ciljevi Poslovnog foruma BiH - Grčka koji će biti održan sutra u Sarajevu.

Poslovni forum organizuje Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine (VTKBiH) u saradnji s Privrednom komorom Atine i Ambasadom Grčke u BiH, u okviru posjete poslovne delegacije Grčke našoj zemlji.

Na Forumu će, kako navode iz VTK, pored predstavnika komorskog sistema učestvovati predstavnici osam grčkih i 15 bh. kompanija. Nakon plenarnog dijela Poslovnog foruma planirani su B2B sastanci grčkih i bh. privrednika.

Prema podacima VTKBiH, izvoz Bosne i Hercegovine u Grčku u prvih pet mjeseci ove godine iznosio je 4,4 miliona KM i manji je u odnosu na izvoz u istom periodu prošle godine kada je iznosio 6,38 miliona KM.

BiH je iz Grčke u prvih pet mjeseci ove godine uvezla robu u vrijednosti od oko 34 miliona KM što je više u odnosu na isti period lani kada je taj uvoz iznosio 30,8 miliona KM.

Vodeći izvozni proizvodi u 2018. bili su papir i karton, a što se tiče uvoza najveća vrijednost zabilježana je kod stavki plastične mase, aluminij i proizvodi od aluminija, agrumi i dr.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Izbori za Hrvatski sabor: Do 16.30 sati na izbore izašlo 28.003 birača u BiH

VTK/STK BiH: Bh. kompanije spremne za ulazak u CBAM sustav

Štrajk radnika transportnog sektora paralizirao Grčku

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana