Bosna i Hercegovina     | 09.07.2019. 15:33 |

Brkić: Bolje iskoristiti OSCE kao platformu za posredovanje i sprečavanje sukoba

FENA Saopćenje

VISOKE TATRE/SARAJEVO, 9. jula (FENA) – Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić sudjelovao je na Neformalnom ministarskom sastanku Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OSCE) u Visokim Tatrama, Slovačka Republika.

Na sastanku, koji se 8. i 9. jula održava pod slovačkim predsjedanjem OSCE-om, razmatrana je uloga Organizacije u jačanju stabilnosti unutar Europe i šire, te o tri prioriteta za ovu godinu: sprečavanje i rješavanje sukoba, osiguravanje sigurnije budućnosti i učinkovit multilateralizam.

Brkić je obraćanju naglasio da se OSCE suočava s ozbiljnim izazovima kada je riječ o sigurnosti i stabilnosti kao što su oružani i dugotrajni sukobi, kontrola naoružanja, terorizam, cyber kriminal i organizirani kriminal, a u rješavanju svih tih pitanja, rekao je, ne smije se zaboraviti da su ljudska prava, demokracija i vladavina prava u središtu sveobuhvatnog koncepta sigurnosti OSCE-a.

Osvrnuvši se na glavnu temu skupa, prevencija sukoba i ublažavanje rizika, Brkić je ocijenio da bi se OSCE mogao bolje iskoristiti kao platforma za dijalog, posredovanje i sprečavanje sukoba jer ima jedinstveni niz specijaliziranih institucija, mehanizama i procedura vezanih za rano upozoravanje, sprečavanje sukoba i upravljanje krizama.

Izrazio je ozbiljnu zabrinutost sve češćem kršenju ljudskih prava na području OSCE-a.

Brkić je ukazao i na izazove s kojima se Bosna i Hercegovina trenutno suočava, a nakon Općih izbora održanih u oktobru 2018. godine, te istakao da je ključna reforma u BiH - reforma izbornog sistema u kojoj OSCE /ODIHR (Ured OSCE-a za demokratske institucije i lјudska prava) može pružiti značajnu potporu.

Izborna reforma, naglasio je Brkić, mora poštivati ​​ključna načela u BiH: jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda i individualna prava svakog žitelja BiH, te izrazio nadu da u tom slučaju neće biti razloga za neuspjeh reforme izbornog sistema prije lokalnih izbora 2020. godine.

Budući da je saradnja ključna za stabilnost, Brkić je još jednom naglasio potrebu za inovativnim modalitetima saradnje, u cilju zbližavanja, te ponovio da će Bosna i Hercegovina ostati čvrsto predana radu s drugim državama sudionicama OSCE-a kako bi osigurala mir i stabilnost na području OSCE-a.

OSCE je najveća regionalna, sigurnosna organizacija u svijetu koja okuplja 57 država, a neformalni sastanci imaju za cilj poticanje dijaloga na visokom nivou i predstavljaju temelj za godišnje Ministarsko vijeće OSCE-a, koje se organizira svakog decembra, saopćeno je iz Ured za odnose s javnošću MVP-a BiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

BiH izdvaja 0,9 posto BDP-a za obranu, Oružanim snagama nedostaje 1.500 profesionalnih vojnih lica

Delegacija OSCE Sekretarijata posjetila Federalnu agenciju za upravljanje oduzetom imovinom

Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu podrijetlom iz Litve

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta