Bosna i Hercegovina     | 09.07.2019. 14:03 |

Stotinjak učesnika u Maršu mira 'Žepa - Srebrenica' krenulo ka Potočarima

FENA Elma Geca

ŽEPA, 9. jula (FENA) - Oko stotinu učesnika Marša mira "Žepa - Srebrenica" krenulo je jutros ka Potočarima gdje će 11. jula prisustvovati kolektivnoj dženazi žrtvama genocida u Srebrenici.

Učesnici će preko planinskih predjela preći dionicu dugu oko 60 kilometara, putem kojim  je 1995. godine u tu nekadašnju zaštićenu enklavu došao određeni broj Srebreničana  tražeći spas. Međutim, nedugo nakon 11. jula i Žepa je doživjela sličnu sudbinu.

Po uzoru na prethodne, i ove godine učesnici iz različitih krajeva BiH žele odati počast žrtvama. Jedan od najmlađih je Mustafa Mustafić iz Sarajeva.

- Pripremao sam se fizički da mogu izdržati i nadam se da ću uspjeti - kaže Mustafić.

Mujesira Hasanović iz Ilijaša smatra da je pohod najmanje što se može učiniti za žrtve iz tog dijela BiH.

- Strašno je što su oni doživjeli. Meni je u duši teško sada, a mogu zamisliti kako je njima bilo te 1995. godine - istaknula je.

Mostarac Muhedin Jogunović u Maršu mira "Žepa-Srebrenica" učestvuje od 2008. godine. Smatra da bi ta ruta trebala imati veći značaj prilikom obilježavanja godišnjice genocida.

- Učestvujem već 11 godina redovno i smatram da bi organizatori trebali posvetiti više pažnje posebno ovoj dionici između Žepe i Srebrenice zbog simbolike i veze između te dvije nekadašnje enklave – mišljenja je Jogunović.

Učenici Marša mira "Žepa - Srebrenica" u Potočare bi trebali stići 11. jula kada će prisustvovati dženazi i ukopu posmrtnih ostataka 33 žrtve genocida počinjenog 1995. godine u Srebrenici.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Ademović prisustvovao u Srebrenici obilježavanju 1. marta Dana nezavisnosti BiH

U Srebrenici obilježen Dan nezavisnosti BiH - Ovaj grad je tačka koja nas spaja

Bošnjaci MZ Osatica: Zaustavite mrziteljski odnos sveštenika Luke Babića

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom