Regija     | 09.07.2019. 14:07 |

Udruženje 'Divan'-Obilježavanje genocida u Srebrenici u Skupštini RS Makedonije

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 9. jula (FENA) - U Skupštini Republike Sjeverna Makedonija, u povodu obilježavanja dana sjećanja na genocid u Srebrenici, upriličen je susret bošnjačkih nevladinih organizacija i predstavnika bošnjačke zajednice sa predsjednikom Skupštine Talat Džaferi te zastupnicima Zećirom Ramčilovićem, Feridom Muhićem i Ilijom Nikolovski.

Predsjednica Udruženja 'Divan' istakla je da je 'važnost obilježavanja 11. jula, kao sjećanje na ubijene Bošnjake u Srebrenici i BiH, "naš dug i obaveza, a cilj da se ne zaboravi i nikom da se ne ponovi ni najmanji zločin, a time ni Srebrenica."

Zastupnik Zećir Ramčilović je rekao da "genocid u Srebrenici nije učinjen samo Bošnjacima, već cijelom čovječanstvu'.

- Zbog toga, svoju poziciju, i dalje ću maksimalno koristiti da obilježavanje genocida podignemo na državni nivo kao što smo to uradili sa prvom državnom parlamentarnom delegacijom koja je prisustvovala komemoraciji u Memorijalnom centru Potočari, koju sam predvodio. Posebno ove godine, kad će delegaciju predvoditi predsjednik Skupštine Džaferi - kazao je.

Udruženje 'Divan' organiziralo je 2015. godine, na 20. godišnjicu genocida u Srebrenici, prvu masovnu posjetu Memorijalnom centru u Potočarima za građane Makedonije.

- Potom i naredne godine, a dženazi ubijenima u Srebrenici osim Bošnjaka prisustvovale su i ostale etničke zajednice - navode iz Udruženja 'Divan'.

U znak zahvalnosti za angažman predsjedniku Džaferiju, kao i članovima prve državne delegacije Ramčiloviću, Nikolovskom i Ismailiju 'Divan' je uručio filigranski 'Cvijet Srebrenice'.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta