Regija     | 09.07.2019. 11:16 |

Đukanović: Zastoj u širenju EU očekivan i politički najavljen

FENA Muhamed Hadžibegić

JAHORINA, 9. jula (FENA) - Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović izjavio je danas na Jahorini da je aktuelni zastoj u integraciji zemalja zapadnog Balkana u Evropsku uniju za upućene očekivan i politički najavljen.

U obraćanju na otvaranju Samita Procesa za saradnju u jugoistočnoj Evropi Đukanović je rekao da su istovremeno ponovljene obeshrabrujuće poruke s nekih od najvažnijih evropskih adresa od kojih posljednja jasno odbija proširenje EU prije dubokih institucionalnih reformi za unapređenje same Unije.

- Vjerujem da ćemo uskoro morati otvoriti pitanje kakva je stvarno budućnost proširenja EU i jesu li zemlje zapadnog Balkana i Unija i dalje privilegovani partneri ili se vraćamo na poziciju susjeda koji dijele brigu o perspektivi zajedničkog kontinenta - naveo je Đukanović.

Istakao je da u Crnoj Gori čvrsto vjeruju da je evropska perspektiva jedini garant da jugoistočna Evropa postane region mira, sigurnosti i razvoja, zbog čega ih zabrinjava usporavanje i zamagljivanje politike proširenja.

Đukanović je naglasio da "nema važnijeg preduslova za ekonomski i društveni razvoj naših zemalja od jasne upućenosti regiona na Evropsku uniju".

Po njegovim riječima, za napredak regiona je ključno sveobuhvatno infrastrukturno povezivanje - transportno, energetsko i digitalno, te unapređenje obrazovanja.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Na Jahorini održan 7. Termag Challenge Race, događaj koji BiH uvrštava na turističku kartu svijeta

Đukanović uzima titulu počasnog predsjednika i ne napušta Crnu Goru

Skijanje na Bjelašnici i Jahorini i u maju

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!