Svijet     | 08.07.2019. 16:26 |

Iran zaprijetio novim obogaćivanjem urana

FENA Internet

TEHERAN, 8. jula (FENA) - Iran je zaprijetio u ponedjeljak ponovnim pokretanjem centrifuga i jačanjem obogaćivanja urana na 20 posto čistoće kao mogućih mjera udaljavanja od nuklearnog sporazuma iz 2015. koji je Washington napustio u prošloj godini. 

Prijetnje, koje je uputio portparol iranske agencije za nuklearnu energiju, išle bi mnogo dalje od manjih koraka koje je Iran poduzeo u prošloj sedmici kako bi povećao svoje zalihe fisijskog materijala neznatno iznad limita nuklearnog sporazuma.

To bi moglo otvoriti ozbiljna pitanja da li je sporazum, koji ima za cilj spriječiti Iran da stvori nuklearno oružje, još validan.

Te dvije prijetnje poništile bi velika postignuća sporazuma, iako Iran izbjegava bitne detalje o tome koliko bi daleko mogao ići u povratku na status quo prije sporazuma, kada su zapadni eksperti tvrdili da je mogao proizvesti atomsku bombu u roku od nekoliko mjeseci.  

U još jednom sporenju, iranski ministar vanjskih poslova optužio je Britaniju u ponedjeljak za "prosto" piratstvo kada je zaplijenila iranski  naftni tanker u prošloj sedmici. Britanske vlasti tvrde da se brod kretao prema Siriji kršeći sankcije EU.

Behrouz Kamalvandi, portparol  Iranske organizacije za atomsku energiju, potvrdio je objavu da je Teheran obogatio uran iznad limita od 3,67 posto postavljenog nuklearnim sporazumom, nadmašujući čistoću urana od 4,5 posto, prenosi studentska novinska agencija ISNA.

UN-ova agencija za nuklearni nadzor, IAEA, saopćila je da još potvrđuje da li je Iran uistinu nadmašio limit od 3,67 posto.

Iran je saopćio da će poduzeti još jedan, treći korak udaljavanja od nuklearnog sporazuma u roku od 60 dana, ali se do sada suzdržavao da zvanično objavi svoje planove. Kamalvandi je kazao da iranske opcije uključuju obogaćivanje urana do 20 posto čistoće ili više, i ponovno pokretanje centrifuga IR-2 M koje su svojevremeno bile onesposobljene kao jedan od suštinskih ciljeva nuklearnog sporazuma, prenosi Reuters.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Iran ocijenio rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a o Gazi kao pozitivan, ali nedovoljan korak

Osuđene razmjere kršenja ljudskih prava u Iranu

Iran upozorio na 'humanitarnu krizu bez presedana' u Pojasu Gaze

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo