Svijet     | 08.07.2019. 13:12 |

Njemačka - Iran se mora uvjeriti da poštuje nuklearni sporazum

FENA Internet

BERLIN, 8. jula (FENA) - Iran se mora uvjeriti da poštuje svoje obaveze iz nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, izjavio je u ponedjeljak portparol njemačkog ministarstva vanjskih poslova, nakon što je Teheran objavio da će pojačati svoje obogaćivanje urana iznad limita postavljenih sporazumom.

- Lopta je sada očigledno na iranskoj strani terena. Mi želimo očuvati sporazum. Da bi se to ostvarilo, strane moraju poštovati svoje obaveze - izjavio je portparol na redovnoj konferenciji za novinare.

Upitan šta njemačka vlada smatra crvenom linijom koja se ne smije preći, portparol je izjaavio: "Naš je cilj da Iran poštuje sporazum". Dodao je da Teheran mora povući sve korake koji su u suprotnosti s istorijskim sporazumom.

Iran je nadmašio limit proizvodnje obogaćenog urana od 3,67 posto uspostavljen istorijskim sporazumom i mogao bi ga obogaćivati čak i na više nivoe, saopćio je portparol iranske Organizacije za atomsku energiju.

Njemačka je jedna od šest zemalja koje su postigle nuklearni sporazum s Iranom u 2015. Sjedinjene Države otada su se povukle iz sporazuma.

Njemačka, Francuska, Britanija, Rusija i Kina pokušavaju da održe sporazum u životu, u jeku pojačanih napetosti između Sjedinjenih Država i Irana, prenosi Reuters.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Sunak i Scholz: Evropa se mora ujediniti u podršci Ukrajini u ratu protiv Rusije

U Njemačkoj optuženo šest stranih državljana za planiranje terorističkih napada

Njemačka nastavlja saradnju s palestinskom agencijom UNRWA

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta