Regija     | 08.07.2019. 13:22 |

Bregu: RCC spreman da prevaziđe svaki izazov uz punu podršku partnera iz regiona

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 8. jula (FENA) - Godina iza nas je bila dinamična i spremni smo da u istom dinamičnom tonu nastavimo i narednu godinu, a Vijeće za regionalnu saradnju spremno je uhvatiti se u koštac s bilo kakvim izazovom, kazala je danas generalna sekretarka RCC-a Majlinda Bregu.

Na otvaranju Godišnjeg sastanak RCC-a koji se održava danas u Sarajevu u okviru sastanaka na visokom nivou Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP) napomenula da se to ne može uraditi bez pune podrške partnera iz regiona i Evropske unije.

- Ako ne radimo zajedno na rješavanju bilateralnih sporova, bit će teško pomiriti naš region u ekonomskom i socijalnom smislu - dodala je.

Mišljenja je da cijena stagnacije i daljeg odlaganja odluke o otvaranju pregovora o pristupanju s Albanijom i Republikom Sjevernom Makedonijom predstavlja rizik, a osim toga to bi bio pozitivan trenutak koji se može brzo raspršiti ako se perspektiva članstva i dalje nastavi prolongirati.

- Nema boljeg vremena za početak od ovog sada, posebno s obzirom da dvije članice Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi zajednički preuzimaju predsjedavanje Berlinskim procesom, čime će se povećati odgovornost regiona za ovaj proces - stava je Bregu.

Pomoćnik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Almir Šahović obratio se učesnicima sastanka uime predsjedavanja Procesom saradnje u jugoistočnoj Evropi u prethodnoj godini i ponovio punu podršku aktivnostima RCC-a.

Zahvalio je RCC-u na saradnji tokom bosanskohercegovačkog predsjedavanja, jer je u velikoj mjeri doprinijela povezanosti, što je i bio fokus predsjedavajućeg mandata. 

Direktorica za Zapadnu Evropu, Zapadni Balkan i Tursku Evropske službe za vanjsko djelovanje (EEAS) Angelina Eichhorst kazala je da će Evropska unija nastaviti da podržava RCC te je pozvala partnere iz regiona da se suzdrže od komuniciranja preko medija i pokušaju pronaći  način da izglade nesuglasice.

Također, dodala je da Evropska unija želi da ostvari ono na šta se obavezala u oblasti povezanosti, ekonomske integracije i provedbe strategije za zapadni Balkan u regionu, i to zajednički, ruku pod ruku s RCC-om i svim partnerima u regionu, radeći naporno da se to ostvari.

Učesnici godišnjeg sastanka potvrdili su godišnji izvještaj Vijeća za regionalnu saradnju za period 2018-2019. godina, kao i strategiju i program rada ove organizacije za period 2020-2022. godina, koji će biti dostavljeni na usvajanje na sastanku ministara vanjskih poslova Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi.

Generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju Bregu učesnicima sastanka predstavila je i glavne nalaze Balkanskog barometra za 2019. godinu, odnosno mišljenja građana i privrednika iz regiona o trenutnoj situaciji i prilikama u njihovim društvima, saopćeno je iz RCC-a.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Bregu: Krajnje je vrijeme za definiranje budućnosti našeg regiona 

Varhelyi: Plan rasta može doprinijeti udvostručavanju gospodarstva zapadnog Balkana

Zelenskij zainteresiran za zajedničku proizvodnju streljiva sa zemljama JI Europe

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom