Bosna i Hercegovina     | 08.07.2019. 10:51 |

U Srpcu milionske štete od nevremena, dio općine bez struje i vode

FENA Saopćenje

SRBAC, 8.jula (FENA) – U općini Srbac proglašena je vanredna situacije, zbog nezapamćenog olujnog nevremena koje je jučer u popodnevnim satima pogodilo tu lokalnu zajednicu i pričinilo ogromne materijalne štete, koje će prema prvim procjenama, biti višemilionske.

Načelnik općine Srbac Mlađan Dragosavljević potvrdio je danas da je jedan dio općine bez struje i vode.

Posljedice su vidljive, kako je kazao, na infrastrukturi, stambenim i objektima javnih ustanova, među kojima su i dvije škole, podaci su srbačke gradske uprave.

Olujni vjetar, praćen jakom kišom i gradom, jučer je oko 17.00 sati poskidao crijep i polupao prozore na brojnim stambenim i poslovnim objektima, oštetio vozila i saobraćajnu signalizaciju, iščupao iz korijena na stotine stabala, pričinio štete na elektro mreži i drugoj infrastrukturi širom srbačke općine.

Na nekoliko kuća vjetar je počupao krov, a značajna oštećenja pričinjena su i na krovovima centralnih osnovnih škola u Srpcu i Razboju, kao i nekoliko područnih škola, o čemu će biti obaviješteno i resorno ministarstvo.

Policijskoj stanici u Srpcu prijavljena su oštećenja na oko 15 vozila širom općine, od čega je najveći broj u užem gradskom jezgru. Zabilježena su i oštećenja vozila u nekoliko mjesnih zajednica, među kojima je i Bardača gdje je oboreno stablo oštetilo četiri vozila na parkingu sportsko-rekreacionog centra.

Olujno nevrijeme je pričinilo velike štete i na elektro-mreži zbog čega je veći dio općine ostao bez struje, a zbog nestanka električne energije došlo je do prekida u redovnoj isporuci vode.

Ekipe su na terenu kako bi sanirale posljedice.

Jak vjetar je urušio dimnjak od centralnog grijanja na zgradi u kojoj je smješten srbački Vodovod, oštetio krov na zgradi Doma zdravlja, a na pravoslavnom hramu je s jedne od kupola iščupao krst.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Rekordne kiše pogodile Kaliforniju, troje poginulih

Španija mobilizirala vojsku da pomogne vozačima blokiranim sniježnom olujom Huan

Ledeni val zahvatio veći dio SAD, ugroženi predizborni skupovi republikanskih kandidata

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo