Sport     | 08.07.2019. 10:23 |

Općina Stari Grad počinje stipendirati mlade nadarene sportiste

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 8. jula (FENA) - Općina Stari Grad Sarajevo od sljedeće godine će stipendirati nadarene sportiste – učenike osnovnih i srednjih škola sa područja ove općine.

Pravilnik o stipendiranju nadarenih sportista, koji je usvojen na junskoj sjednici Općinskog vijeća Stari Grad, novi je način stimulisanja mladih sportista ne samo u ovoj općini, nego i šire, saopćeno je iz Općine Stari Grad. 

Učenici će ostvarivati stipendije na osnovu postignutih rezultata u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji na državnim prvenstvima i međunarodnim takmičenjima. Pored toga, učenik mora biti član kluba koji je registrovan za takmičenje u zvaničnom strukovnom sportskom savezu Bosne i Hercegovine.

Općina Stari Grad ovim potezom želi pružiti podršku svojim mladim nadarenim sportistima.

 - Vrhunski sportisti trebaju poseban režim ishrane, opremu i kontinuiranu pripremu, što zahtijeva dodatna novčana sredstva. Mišljenja smo da će ta stipendija mladim ljudima dati podstrek za njihov aktivniji angažman u sportskim aktivnostima - pojasnili su iz Službe za obrazovanje, kulturu i sport Općine Stari Grad koja je radila na ovom prijedlogu pravilnika.

Pravilnik će se primjenjivati od sljedeće godine, a sredstva za stipendije planirat će se u budžetu za 2020. godinu.

Javni poziv za stipendiranje nadarenih sportista raspisivat će se svake godine u januaru, bodovanjem rezultata iz prethodne godine. Ocjenjivat će se učešće na olimpijskim i paraolimpijskim igrama, učešće na univerzijadi, osvojeno prvo, drugo i treće mjesto na svjetskim prvenstvima i kupovima, evropskim prvenstvima i kupovima, mediteranskim igrama, te prvo, drugo i treće mjesto na državnom prvenstvu.

Općina Stari Grad putem Službe za obrazovanje, kulturu i sport vrši stipendiranje nadarenih učenika i studenata, te učenika koji izučavaju stare i deficitarne zanate, za što se na godišnjem nivou izdvaja oko 95.000 KM.

Također, putem Službe za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu, Općina stipendira učenike i studenate iz porodica boračke populacije, a godišnje za te stipendije izdvaja oko 200.000 KM.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

U Tomislavgradu potpisani ugovori o dodjeli stipendija za 67 studenta

Općine Stari Grad Sarajevo i Bar potpisale Sporazum o saradnji

Dodijeljene Napretkove stipendije studentima koji studiraju u Hrvatskoj

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo