Regija     | 08.07.2019. 09:19 |

Balkanski barometar RCC-a: 67 posto građana vjeruje u regionalnu saradnju

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 8. jula (FENA) - Vijeće za regionalnu saradnju (RCC) predstavit će danas 5. izdanje istraživanja mišljenja javnosti i privrednika - Balkanski barometar za 2019. na godišnjem sastanku te organizacije koji je počeo jutros u Sarajevu.

Balkanski barometar predstavljen je prvobitno na samitu zapadnog Balkana u Poznanju kada je generalna sekretarka RCC-a Majlinda Bregu naglasila da 67 posto građana zemalja zapadnog Balkana vjeruje u regionalnu saradnju.

Dodala je da 64 posto privrednih subjekata i 56 posto građana smatraju da je evropska integracija regiona dobra stvar što je prvi put u zadnjih pet da je polovina anketiranih građana podržala evropsku integraciju, a isto mišljenje dijeli i 61 posto mladih.

Međutim, 60 posto građana kao najveći problem regiona izdvojio je nezaposlenost, a sve su više zabrinuti i zbog korupcije i odliva visokokvalificirane radne snage i sve to razlog je zbog kojeg 39 posto građana razmišlja o odlasku u inostranstvo u potrazi za boljim poslom.

Istraživanje je pokazalo da 69 posto građana ocjenjuje svoje socio-ekonomsko stanje kao prosječno, a njih 26 posto kaže da je to stanje ispod prosjeka, dok 16 posto građana nije moglo priuštiti osnovne namirnice.

Još jedan zabrinjavajući podatak iz istraživanja je pad brojki zaposlenosti od osam posto, odnosno samo je 34 posto građana istaknulo da su zaposleni, dok je taj procenat za 2018. godinu iznosio 42 posto.

Ohrabruje činjenica da je 40 posto privrednih subjekata izjavilo da u narednoj godini planira zapošljavanje novih radnika, a 62 posto privrednih subjekata kazalo je su njihovi uposlenici muškarci.

Ipak, zadovoljstvo situacijom u regionu postepeno se poboljšava i s 35 bodova koliko je imalo 2015. godini sad ima 44 od 100 bodova, što je i dalje manje od polovine. Privredni subjekti su optimističniji, s 61 bodom, što je veliki pomak u odnosu na 47 bodova prije četiri godine.

Godišnji sastanak Vijeća za regionalnu saradnju održava se kao dio niza sastanaka na visokom nivou organiziranih na kraju predsjedavanja Bosne i Hercegovine Procesom saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP).

Na sastanku u Sarajevu, na kojem će učestvovati visoke delegacije učesnica SEECP-a, predstavnici Evropske unije i RCC-a, bit će razgovarano o EU integracijama, aktivnostima na povezivanju u regiji SEECP-a te regionalnim procesima.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Bregu: Krajnje je vrijeme za definiranje budućnosti našeg regiona 

RCC - Otvorene nominacije za izbor Žene preduzetnice godine sa zapadnog Balkana za 2023. godinu

Bregu: Može li se znati koliko nas košta odlazak ljudi iz regiona?

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta