Kultura     | 07.07.2019. 20:09 |

Haviv: Fotografije iz BiH i Paname imale su različite utjecaje na svijet

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 7. jula (FENA) - Ratni fotograf Ron Haviv izjavio je na predavanju "Biografija fotografija" danas u Sarajevu da su njegove dvije fotografije, iako stare više od 25 godina, imale različite utjecaje na svijet u kojem živimo. 

Riječ je o jednoj od najčuvenijih fotografija iz rata u Bosni i Hercegovini koju je Haviv snimio 1992. u Bijeljini i koja dokumentira jedan akt etničkog čišćenja, a drugu je snimio 1989. u Panami i na njoj je pretučeni Guillermo Ford.

- Fotografije su uglavnom bile pravilno korištene ali bilo je i slučajeva kad su bile zloupotrijebljene u propagandne svrhe prije nekoliko godina kada je Rusija izvršila invaziju na Gruziju - istakao je Haviv.

Pojasnio je da su tada na društvenim mrežama u Rusiji upotrijebili fotografiju snimljenu 1992. u Bijeljini i da je napisano da su žrtve na njoj ruski civili, što se brzo proširilo po cijeloj zemlji.

- I kada se fotografije koriste za propagandu mogu imati vrlo snažan, iako negativan efekat - rekao je Haviv.

Profesorica sa Univerziteta New York Lauren Wals navela je da je u pripremi dokumentarni film "Biography of a Photo" koji tematizira dvije legendarne fotografije Rona Haviva iz sukoba u Panami i BiH, a koje su imale ogroman utjecaj i postale inspiracija ljudima u potrazi za pravdom.

- Te fotografije su počele kao radovi foto-novinarstva ali su tokom tri decenije prešle i u komercijalnu sferu, te utjecale na politiku i procese pomirenja - kazala je Walsh.

Predavanje je organizirano u sklopu konferencije "Visual Culture in Postwar Society" koja se održava od 5. do 13. jula u Sarajevu, uz pokroviteljstvo Ambasade SAD-a u BiH.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Predavanje u Tomislavgradu u sklopu kampanje 'Poštuj život, ne oružje'

Predavanje nadbiskupa Tome Vukšića na Filozofskom fakultetu SUM-a

U Mostaru interaktivno predavanje 'Život u obitelji osoba s invaliditetom'

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!