Kultura     | 07.07.2019. 10:22 |

Dodjelom nagrada večeras se u Jajcu zatvaraju Pozorišne igre BiH

FENA Nermina Omerbegović

JAJCE , 7. jula (FENA) - Dodjelom nagrada za najbolje predstave, najbolja glumačka ostvarenje i za  sve ono što čini predstavu večeras će biti zatvoren najstariji festival profesionalnih pozorišta Bosne i Hercegovine - Pozorišne/Kazališne igre BiH .

Tokom trajanja Igara, koje su otvorene 29.juna, u takmičarskom programu izvedeno je šest predstava koje je odabrao selektor Strajo Krsmanović.

Tako su na sceni Doma kulture Jajce igrane  predstave : "Karolina Nojber" autora Nebojše Romčevića, reditelja Kokana Mladenovića (Narodno pozorište Republike Srpske Banja Luka), "Posljednja ljubav Hasana Kaimije" Derviša Sušića u režiji Gorana Damjanca (Narodno pozorište Tuzla), "Zečija rupa" autora Davida Lindsay-Abaire u režiji Lajle Kaikčije (Hrvatsko narodno kazalište Mostar), "Pink moon" po tekstu Darija Bevande te u režiji Saše Peševskog (Bosansko narodno pozorište Zenica), "Sjećaš li se Doli Bel" Abdulaha Sidrana u režiji Kokana Mladenovića (Kamerni teatar 55 Sarajevo) i "Mirišu li jorgovani u New Yorku" Miodraga Žalice u režiji Alena Šimića (Narodno pozorište Tuzla).

O nagradama najboljima odlučivao je stručni žiri u sastavu: Hasija Borić, (predsjednica ) Ljubica Ostojić, i Tina Laco.

Ovaj žiri dodijelit će večeras nagrade za najbolju predstavu, za režiju, za najbolja glumačka ostvarenja, za najboljeg mladog glumca/glumicu, za najbolji dramski tekst suvremenoga autora, za najbolju dramaturgiju, za scenografiju, za kostimografiju i za najbolju muziku.

Nagradu za najbolju predstavu u cjelini dodijelit će također i žiri publike grada Jajca u sastavu: Igor Lacić, Emsada Leko, Iva Ladan, Pašaga Hodžić i Andrea Radovac.

Pozorišne /Kazališne igre Jajce pokrenute su 1971. i uživale  su veliki ugled u bivšoj državi, te postale jedan od najznačajnijih teatarskih festivala na ovim prostorima. U kontinuitetu su održavane do 1990. godine, a obnovljene su 2002.

Tokom Igara je i bogat prateći program sadržan od promocija, koncerata, predavanja...

Nakon ceremonije dodjele nagrada biće upriličen koncert Haydn gudačkog omladinskog orkestra iz Holandije.

Organizator Pozorišnih/Kazališnih igara je Dom kulture Jajce, a generalni pokrovitelj Općina Jajce.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Najavljeni 9. međunarodni skokovi s vodopada u Jajcu

Jajce: Otvoren poziv za bespovratna sredstva projekta 'Dijaspora Invest'

Trodnevna manifestacija Dani AVNOJ-a u Jajcu počinje 25. studenoga

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo