Svijet     | 06.07.2019. 12:02 |

Povrijeđeno 40 palestinskih demonstranata u sukobu s izraelskim snagama

FENA Internet

GAZA, 6. jula (FENA) - Najmanje 40 Palestinaca povrijeđeno je u sukobima palestinskih demonstranata i izraelskih vojnika u petak na istoku pojasa Gaze, saopćili su palestinski zvaničnici.

Ashraf al-Qedra, portparol ministarstva zdravstva u Gazi, izjavio je danas novinarima da je 40 Palestinaca povrijeđeno, uključujući 22 koji su ranjeni u vatri izraelskih vojnika koji su bili raspoređeni na granici Izraela i pojasa Gaze.

Sukobi su izbili u petak popodne kada se ne na stotine Palestinaca pridružilo redovnim sedmičnim protestima poznatim kao "Veliki marš za povratak" protiv izraelske blokade priobalne palestinske enklave.

Svjedoci s istoka pojasa Gaze izjavili su da su demonstranti mahali palestinskim zastavama, uzvikivali parole protiv Izraela i Sjedinjenih Država i bacali kamenice na vojnike koji su se nalazili duž granice te palestinske teritorije s Izraelom.

Od početka "Velikog marša za povratak" krajem marta prošle godine, izraelska vojska ubila je iz vatrenog oružja 307 Palestinaca i ranila više od 17.000.

Hamas i ostale palestinske grupe, koje su članice organizacionih odobora marševa za povratak, zahtijevaju ukidanje izraelske "pogubne" blokade pojasa Gaze koja je teško naškodila palestinskoj enklavi, navodi agencija Xinhua.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Eksplozije u Iranu, američki mediji izvještavaju o izraelskim udarima

Netanyahu: Izrael će sam donositi odluke kako će se braniti

Iran proslavio 'uspjeh' svog napada na Izrael

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana