Regija     | 05.07.2019. 14:20 |

Slovenija želi resor za proširenje EU-a u budućoj komisiji

FENA Agencije

LJUBLJANA, 5. srpnja (FENA) - Slovenija lobira da u idućem sastavu Europske komisije dobije resor za proširenje EU-a, a glavna kandidatkinja vlade za to mjesto je europarlamentarka Tanja Fajon,  nekadašnja dopisnica Slovenske televizije iz Bruxellesa i članica slovenskih Socijalnih demokrata (SD), tvrdi u petak mariborski dnevni list Večer pozivajući se na izvore u vladi.

Fajon (48) na nedavnim europskim izborima po treći put izabrana u Europski parlament.

Izjava premijera Marjana Šareca da ga zbog slovenskog poznavanja Balkana zanima resor za proširenje i susjedsku politiku u novoj Komisiji dobro je odjeknula u kolicijskim krugovima njegove vlade, a Fajon je glavni potencijalni kandidat za to mjesto, iako Šarec kao rezervu spominje i profesora politologije Klemena Grošelja, koji je u Europski parlanment izabran na listi njegove stranke, a ne koalicijskih socijaldemokrata, poput Fajon, ali ima manje političkog iskustva od nje, navodi list.

Vladini stratezi koji rade na ključnim parametrima slovenske vanjske politike ističu pritom jake političke i gospodarske interese Slovenije u regiji. Smatraju kako bi dobivanje resora za proširenje te interese dodatno učvrstilo i da bi Slovenija proces proširenja mogla ubrzati, navodi mariborski dnevnik.

„Riječ je o procesu koji je i u slovenskom i u širem europskom interesu. Slovenija se je u pregovaračkom procesu za vodeće funkcije na razini EU-a uskladila s vodećim državama integracije. Zato bi dobivanje resora za proširenje značilo da bi  najvažnije zapadne države konzultirale Sloveniju kad bude riječ o proširenju na područje zapadnog Balkana", analizira Večer.

U lobiranju da dobije resor za proširenje Slovenija će isticati da, za razliku od Hrvatske, ima vrlo dobre odnose sa svim državama u regiji i da se je tijekom pregovora o čelnim pozicijama u EU  „distancirala od problematičnih  istočnoeuropskih država zbog kojih ta mjesta nisu zauzeta na osnovi koncepta spitzenkandidata“. Osim toga, iako do proširenja EU, prema najavama francuskog predsjednika, ne može doći prije produbljivanja, odnosno reforme EU-a, Slovenija će argumentirati da jedno drugo ne isključuje, odnosno da se radi o dva „paralelna procesa“, navodi među ostalim mariborski list.

S druge strane, navodi Večer, dobivanje spomenutog resora moglo bi za Sloveniju biti potencijalno rizično jer bi u slučaju neproširenja EU države na Balkanu krivca tražile u Sloveniji i njenom europovjereniku (povjerenici), a pitanje je i koliko bi to mjesto koristilo zastupanju slovenskih gospodarskih interesa u regiji. List dodaje da je Austrija na području Balkana svoje gospodarske interese mnogo više širila preko svojih banaka nego preko europovjerenika Hahna, zaduženog za proširenje u odlazećoj Komisiji Jeana Claudea Junckera, prenosi Hina.

„Izvori  blizu vlade ističu da procesi  širenja i reforme EU-a moraju ići paralelno, posebno zato jer se prilike u regiji zaoštravaju, te ako EU ne odreagira sa širenjem na regiju moguće je da taj prostor zauzmu neeuropski geostrateški interesi, kineski, ruski ili turski, navodi list iz Maribora.

 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

EU postigla dogovor o produženju bescarinskog režima za ukrajinske poljoprivredne proizvode

Otvorene nove prostorije Općinskog suda u Zenici, EU izdvojila dva miliona eura

Članovi Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova razgovarali s predstavnicima GIZ-a

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo