Ekonomija     | 05.07.2019. 13:29 |

U Novom Travniku počeo Sajam organske proizvodnje i eko turizma "Dani maline"

FENA Marija Augustinovic

NOVI TRAVNIK, 5. srpnja (FENA) - Uzgajivači malina, začinskog i ljekovitog bilja, te ostalih proizvoda iz organskog uzgoja, sudjeluju na 13. međunarodnom sajmu organske proizvodnje i eko turizma "Dani maline", koji je otvoren u petak u Novom Travniku.

Predsjednik Saveza "Organsko Federacije BiH" Sejad Herceg kazao je novinarima da su na tri sajamska štanda izložene maline, što je manji broj nego proteklih godina, naglasivši da je to rezultat kako vremenskih nepogoda, tako i situacije u poljoprivredi.

- Pokrenuli smo ovaj sajam prije 13 godina, kako bismo pomogli proizvođačima malina i ostalim poljoprivrednicima. Međutim, već 12 godina vidimo da poljoprivreda rapidno opada, a to je zbog toga što se ne radi na razvojnoj komponenti općeg poljoprivrednog agrara - kazao je Herceg.

Kako je kazao, jedna od poruka Sajma je da država mora pomoći ruralnim područjima i njihovim stanovnicima.

- Ti ljudi svojim radom stvaraju novu vrijednost, a znamo da je to postalo umjetnost u BiH. To dokazuje i podataka da, recimo, Makedonija ima tri puta veće poticaje za poljoprivredu nego BiH - naglasio je.

Herceg je istaknuo da je nužno i povesti računa o kvaliteti malina koje se uzgajaju u BiH, dodavši kako njihova otkupna cijena trenutno iznosi između 2,20 i 2,5 maraka.

Osim izlagača, otvaranju "Dana malina" nazočili su predstavnici federalne, županijske i općinske vlasti, a dvodnevni sajam otvorio je premijer SBŽ-a Tahir Lendo.

Organizatori sajma "Dani maline" dodijeli su priznanja za institucije i pojedince za potporu sektoru organske proizvodnje.

Međunarodni sajam organske proizvodnje i eko turizma "Dani maline" ove godine je usmjeren ka stvaranju mogućnosti za jačanje ekonomije ruralnih područja i opstanak stanovništva, a održan je i okrugli stol "RCDP - Program razvoja ruralne konkurentnosti".

Sajam se održava u organizaciji Saveza udruga organskih proizvođača "Organsko Federacije BiH" i asocijacije "Organsko SBŽ-a" te Općine Novi Travnik.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Dom zdravlja Novi Travnik dobio novo sanitetsko vozilo vrijedno 120.000 KM (VIDEO)

Nikšić i Lakić u Novom Travniku: Vlada FBiH podržat će daljnji rast općine (VIDEO)

Nikšić i Lakić u BNT TMiH: Namjenska industrija bilježi rekordne rezultate

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom