Svijet     | 05.07.2019. 13:07 |

Juncker: Imenovanje Ursule von der Leyen nije transparentno

FENA Internet

HELSINKI,  5. jula (FENA) - Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker izjavio je u petak da proces imenovanja njegove nasljednice, Ursule von der Leyen, nije bio transparentan i da predstavlja nepoželjni raskid s praksom biranja vodećih kandidata stranačkih grupacija u Evropskom parlamentu.

- Proces nije bio veoma transparentan - izjavio je Juncker na konferenciji za novinare u Helsinkiju, odgovarajući na pitanje kako su čelnici držsava članica EU u ovoj sedmici izbrali novog predsjednika Evropske komisije.  Kandidat koji je imenovan treba dobiti podršku Evropskog parlamenta.

Dodao je da je njegovo imenovanje prije pet godina bilo transparentno i da su ga izabrali čelnici država članica EU nakon što je vodio kampanju na evropskim izborima.

- To, nažalost, nije postala tradicija. Ja sam bio prvi i posljednji spitzenkandidat - izjavio je Juncker, koristeći njemačku riječ za vodećeg kandidata na evropskim izborima.

Članovi finske vlade i Evropske komisije danas su se sastali u Helsinkiju kako bi obilježili šestomjesečno rotirajuće predsjedavanje te nordijske zemlje nad Evropskom unijom, i kako bi raspravljali o njenoj agendi, prenosi Reuters.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

MMF imenovao Kristalinu Georgievu za drugi petogodišnji mandat

VSTV BiH - Sanela Čajić imenovana na poziciju sudije Općinskog suda u Banovićima

Ekspertica UN-a kritikuje Sjedinjene Države zbog postupanja prema zatvorenicima u Guantanamu

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana