Svijet     | 05.07.2019. 10:00 |

Cabella: Dijalog između venecuelanske vlade i opozicije nije propao

FENA Internet

CARACAS, 5. jula  (FENA) - Tekući razgovori između venecuelanske vlade i opozicije nisu propali, unatoč tome što je odgođen nastavak pregovora , izjavio je Xinhui predsjednik Nacionalne ustavotvorne skupštine u Venezueli Diosdado Cabella.

Naglasio je da vlada ostaje predana rješenju za pregovore o političkoj krizi u zemlji.

"Dijalog nije propao, mislim da nije uspio", rekao je Cabello o razgovorima koji su vođeni u  Norveškoj.

Predstavnici venecuelanske vlade i opozicije sastali su se u maju u norveškom glavnom gradu Oslu radi razgovora kako bi se ublažila politikčka kriza  u južnoameričkoj zemlji.

Međutim, "svaki put kad se pokušaju dijalog, opozicija napušta pregovarački sto, zato što se ne mogu složiti među sobom, jer nema jedinstva, nema vodstva ili političkog smjera", rekao je Cabello.

Prema riječima Cabella, koji je također potpredsjednik vladajuće Socijalističke partije Venezuele, vlada još uvijek podržava put dijaloga unatoč poteškoćama s kojima se zemlja suočava.

Opozicija  je zatražila obustavu predstojećeg dijaloga s vladom nakon što je kapetan Rafael Acosta Arevalo prošle sedmice umro dok je bio u pritvoru zbog terorizma i pokušaja atentata.

"Smrt te osobe je vrlo loš izgovor" za prekid dijaloga, kazao je Cabello.
 Naglasio je da je, i nakon neuspjelog vojnog udara kojeg su pokrenuli opozicioni čelnici, vlada predsjednika Nicolasa Madura i dalje voljna razgovarati, čak i s onima koji su uključeni u incident.

Cabello tvrdi kako je opozicijski vođa Juan Guaido, koji se proglasio "privremenim predsjednikom", problem za opoziciju i njezine pristalice iz Washingtona, navodi Xinhua.

"Oni će odlučiti što će učiniti s njim. Trenutno je potpuno zamjenjiv. Venecuelanska vlada ne želi se boriti ni s kim", rekao je Cabello pozivajući Washington da normalizira odnose.

 "Sjedinjene Države bi u ovom trenutku trebale shvatiti da ako želite razgovarati s predsjednikom Venezuele, morate nazvati Nicolasa (Maduro)", rekao je Cabello.
 
Nasuprot  navodima Cabella, venecuelanski opozicijski vođa Juan Guaido je u ekskluzivnom intervjuu za France 24  izjavio da je spreman za dijalog sa predsjednikom te zemlje Nicolasom Madurom, kako bi pronašli rješenje krize i istovremeno izrazio je spremnost za saradnju sa Rusijom.

On je u intervjuu  rekao da bi opozicija mogla da "razgovara sa diktatorom", ali i pozvao na nastavak demonstracija i diplomatskog pritiska na Caracas.

Guaido se 23. januara proglasio privremenim predsjednikom Venezuele, tvrdeći da je Madurovo predsjedništvo bilo nezakonito.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Hamas kaže da izraelski prijedlog nije ispunio palestinske zahtjeve, ali da je u razmatranju

Dvoje uhapšenih u Španiji u istrazi o pranju novca povezanog s vladom Venecuele

Kremlj - Priprema se Madurova posjeta Moskvi

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'