Kultura     | 04.07.2019. 18:22 |

HNK Mostar priprema predstavu 'Kraljevo' Miroslava Krleže

FENA Saopćenje

MOSTAR, 4. srpnja (FENA) - Hrvatsko narodno kazalište (HNK) u Mostaru, u povodu 25. godišnjice svoga postojanja, započelo je s pripremom predstave "Kraljevo", u režiji Ivana Lea Leme, čija se premijera očekuje u rujnu ove godine.

 Drama "Kraljevo" Miroslava Krleže, kako navode iz HNK-a, vjerojatno je prva ekspresionistička drama u svijetu, u kojoj su svjetlo i zvuk ravnopravni dramski partneri, s masovnim scenama u kojima se prekrivaju i međusobno nadjačavaju brojni glasovi.

 Radnja se događa na Kraljevskom sajmu, jedne kolovoške noći u Zagrebu pred Prvi svjetski rat, a u doba sveopćeg klanja, autor jedini izlaz iz antipatične i okrutne stvarnosti vidi u grotesknoj i fantastičnoj slici, koja se promeće u očajnički krik protiv besmisla, strahota i gluposti svijeta i vremena.

 Scenom odzvanjaju glasovi prodavača, krčmara, kumeka, purgera, prostitutki, Talijana, Kineza, cirkusanata. Ironijom potpuno depatetizirana priča o vječnom sukobu muškarca i žene ovdje je samo osnova za gradnju snažnih i višeznačnih slika ljudskih odnosa i egzistencijalnih situacija koje nadrastaju uske okvire agramerskih sudbina, te poprimaju univerzalne i kozmičke dimenzije, navode u HNK-a.

 Redatelj predstave Ivan Leo Lemo ističe kako mu je iznimna čast da u povodu 25. obljetnice postojanja HNK-a Mostar postavi "kapitalno djelo hrvatske dramske književnosti".

 Na predstavi će se raditi sljedećih desetak dana, potom slijedi stanka do sredine kolovoza, a nakon toga premijera, planirana za 22. rujna, priopćili su iz HNK Mostar.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Vučić se sastao s Dodikom: Pripreme za veliki Vaskršnji sabor teku odlično

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo

Festival FutureA I ove godine u Goraždu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo