Regija     | 04.07.2019. 13:31 |

Gavrilović zbog zastare oslobođen optužbi za ratno profiterstvo

FENA Agencije

ZAGREB, 4. srpnja (FENA) - Georg Gavrilović u srijedu je na zagrebačkom Županijskom sudu nepravomoćno oslobođen optužbi za ratno profiterstvo nakon što je sutkinja Renata Miličević donijela odbijajuću presudu, zaključivši da je postupak protiv vlasnika Mesne industrije Gavrilović u zastari.

Gavrilovića je Uskok optužio da je u jeku Domovinskog rata, uz pomoć tadašnjeg ministra financija Joze Martinovića, s dva milijuna tadašnjih njemačkih maraka namijenjenih obrani Hrvatske kupio pet tvrtki iz sustava Mesne industrije Gavrilović, podsjeća Hina.

Gavrilović je pred sudskim vijećem Županijskog suda negirao krivnju za zlouporabu položaja i ovlasti za koju ga je Uskok teretio po odredbama Zakona o nezastarjevanju kaznenih djela ratnog profiterstva i kaznenih djela iz procesa pretvorbe i privatizacije, s obzirom da se navodna zlouporaba dogodila od 11. studenoga 1991. do kraja listopada 1992. godine.

Optužnica je teretila Gavrilovića, koji je austrijski državljanin, da je za vrijeme rata i stanja opasnosti za održivost hrvatskog teritorijalnog integriteta i suvereniteta, iskoristio ratne okolnosti i otežan rad državnih tijela pri nabavi oružja i opreme za potrebe obrane s ciljem da sebi pribavi znatnu nepripadnu materijalnu korist.

To je, tvrde u Uskoku, učinio kroz stjecanje više tvrtki u stečaju koje su knjigovodstveno procijenjene na gotovo 68 milijuna njemačkih maraka.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Mamićev odvjetnik ne smatra da presuda Vuksanu otežava položaj njegovog klijenta

Odvjetniku uvjetna kazna zbog zlouporabe povjerenja

Schmidt: Procesuiranje predmeta pred pravosudnim institucijama u interesu je društva u cjelini

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'