Bosna i Hercegovina     | 04.07.2019. 12:06 |

Brkić i Sinanoglu o UN-ovoj Agendi 2030 i migrantskoj krizi

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. jula (FENA) - Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić sastao se u srijedu s rezidentnom koordinatoricom Ujedinjenih naroda u Bosni i Hercegovini Sezin Sinanoglu.

U fokusu razgovora bila je provedba UN-ove Agende 2030 za održivi razvoj, usvojene 2015. godine, koja je postavila 17 cilјeva održivog razvoja kao novi globalni okvir u kojem su ekonomski, društveni i ekološki elementi integrirani u sveobuhvatnu razvojnu strategiju.

Zamjenik Brkić istaknuo je posvećenost Bosne i Hercegovine provedbi Agende 2030, koja bi trebala doprinijeti iskorjenjivanju siromaštva, smanjivanju gladi u svijetu, bolјoj zaštiti čovjekove okoline, suočavanju sa klimatskim promjenama, te ostvarenju značajnih partnerstava koja će voditi do postizanja ovih cilјeva u cijelom svijetu.

Naglasio je i da je riječ o najobuhvatnijem Programu UN-a koji se bavi ekonomskim sektorom, ali i ekološkim i socijalnim izazovima.

Podsjetio je da se usvajanjem UN-ove Agende 2030 Bosna i Hercegovina obvezala da će pokrenuti proces sustavnog praćenja i pregleda provedbe ovog globalnog programa rada. 

S tim u svezi, u New Yorku će se od 15. do 18. jula održati sastanak Političkog foruma na visokoj razini o održivom razvoju, pod nazivom „Osnaživanje ljudi i osiguranje uključenosti i jednakosti", kako bi 47 zemalja predstavilo nacionalne dobrovoljne preglede (Voluntary National Reviews – VNR), među kojima je i naša zemlja.

Izaslanstvo BiH na tom zasjedanju predvodit će zamjenik ministra vanjskih poslova Josip Brkić.

Na sastanku je bilo riječi i o migrantskoj krizi.

Rezidentna koordinatorica Sinanoglu je istaknula da će Ujedinjeni narodi nastaviti pomagati institucijama i organizacijama na svim razinama u BiH, kada je riječ o smještaju migranata.

Naglasila je da je dobra suradnja UN-a s institucijama izravno nadležnim za probleme migracija, ali da je problem ilegalnih migracija problem cijelog društva.

Brkić je zahvalio za dosadašnju suradnju i potporu koju UN, putem mnogobrojnih projekata, kontinuirano pruža Bosni i Hercegovini.

Izvijestio je sugovornicu da će o migrantskoj krizi, sigurnosnim izazovima, regionalnoj suradnji i drugim aktualnim pitanjima upoznati sudionike Neformalnog ministarskog sastanka Organizacije za evropsku sigurnost i suradnju (OSCE) koji će se 8. i 9. jula održati u Slovačkoj, saopćio je Ured za odnose s javnošću MVP-a BiH.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Snažna podrška za BiH i daljnje proširenje uoči samita EU-a

Milanović: Opasno je što europska birokracija od BiH želi stvoriti građansku državu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo