Bosna i Hercegovina     | 04.07.2019. 11:37 |

Ambasador Živković u nastupnoj posjeti kod ministra vanjskih poslova Slovenije

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. jula (FENA) - Ambasadora Bosne i Hercegovine u Republici Sloveniji Milorada Živkovića u nastupnu posjetu, 3. jula primio je ministar vanjskih poslova Republike Slovenije Miro Cerar.

Živković je zahvalio na prijemu te upoznao Cerara sa aktuelnom političkom i ekonomskom situacijom u BiH. Zahvalio je na kontinuiranoj podršci Republike Slovenije u procesu evropskih integracija Bosne i Hercegovine te naglasio da će BiH nastaviti s neophodnim aktivnostima i ispunjavanjem obaveza u tom procesu.

Cerar je izrazio dobrodošlicu Živkoviću istaknuvši da dvije zemlje tradicionalno imaju prijateljske odnose te da je Republika Slovenija spremna jačati te odnose kroz ekonomsku, kulturnu, obrazovnu i svaku drugu saradnju s BiH.

Naglasio je da BiH u Sloveniji ima iskrenog prijatelja i da Slovenija snažno podržava evropski i evroatlantski put Bosne i Hercegovine i cijelog regiona zapadnog Balkana. Republika Slovenija će istrajati u tome da cijeli region postane dio velike evropske familije.

Ministar Cerar se zanimao za problem migranata u BiH. Istaknuo je da Slovenija i BiH trebaju blisko sarađivati po pitanju migracija i u tom smislu Slovenija je spremna pružiti svaku vrstu pomoći.

Na sastanku su razmijenjena mišljenja u vezi šestog samita WB u okviru Berlinskog procesa u Poznanu 4. i 5. jula, te samita Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP) 8. i 9. jula 2019. godine, saopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću MVP BiH.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Konaković i Koopman:  Otvaranje pristupnih pregovora sa BiH istorijska prilika

Golob vjeruje da će Plenković formirati novu hrvatsku vladu

Ambasador Slovenije posjetio IDDEEEA-u - Prijateljski odnos Slovenije prema BiH

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu