Kultura     | 03.07.2019. 14:01 |

Otvorena izložba radova polaznika Napretkovog tečaja crtanja i dizajna

FENA Saopćenje

MOSTAR, 3. srpnja (FENA) - Hrvatsko kulturno društvo Napredak Glavna podružnica Mostar u utorak je u maloj galeriji kraljice Katarine Kosača u Mostaru predstavilo izložbu najboljih radova polaznika Napretkovog tečaja crtanja i dizajna, a na prigodnoj svečanosti uručeni su i certifikati polaznicima.

Prije same svečanosti uručenja certifikata riječi zahvale upućene su ravnateljici Narodne knjižnice HNŽ-a Julijani Matić-Pavlović na potpori projektu tečaja crtanja i dizajna i izložbi radova, te Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače i ravnatelju Danijelu Vidoviću i Središnjoj upravi Napretka sa središtem u Sarajevu i predsjedniku dr. Franji Topiću za financijsku potporu u iznosu od 500 maraka za ovaj projekt, priopćeno je iz Napretka.

Treba istaknuti kako je ovaj tečaj, svojevrsna škola mašte i kreativnosti, bio besplatan jer je materijal za učenje i rad za svakog od 31 polaznika osigurao HKD Napredak, a ovaj program s ciljem poticanja kreativnosti i umjetničke edukacije kojeg su vodili akademski grafičar i profesor likovne umjetnosti i dizajna Višeslav Lučić i akademska grafičarka Ana Šimić su svakom od polaznika pristupali individualno.

Podučavali su o crtežu koji je osnova likovnog stvaranja uz rad u različitim tehnikama (olovka, ugljen, tuš, rapidograf, kombinirane tehnike), a otkrivali su i osnove umjetničkog oblikovanja u području vizualnih komunikacija od tipografije, skica i crteža, sve do promišljenih rješenja logotipa i plakata.

U svom obraćanju profesor Lučić kazao je kako su svi polaznici pokazali veliku zainteresiranost, kreativnost, ljubav prema umjetnosti, a to su i potvrdili svojim redovitim dolascima na radionice i kreativnim radovima, koji su sinoć prikazani na izložbi.

Član Središnje uprave HKD Napredak i dopredsjednik Glavne podružnice Mostar Miroslav Landeka istaknuo je kako je Glavna podružnica u Mostaru u proteklih godinu dana kreirala i realizirala vrlo dobre i zapažene kulturne sadržaje te izrazio nadu kako su ti sadržaji pridonijeli da budu jedan kamenčić u mozaiku kulturne ponude grada Mostara.

- Mi svakako želimo biti dio kulturne pozornice Mostara i dati svoj doprinos projektu Mostar EPK 2024 - kazao je Landeka te otkrio da je interes za sudjelovanje u radu tečaja crtanja i dizajna bio iznad svih očekivanja jer je broj prijavljenih bio puno veći od planiranog, te da su tako odlučili na jesen organizirati još jedan sličan tečaj čije je potencijale prepoznalo i Federalno ministarstvo kulture i sporta, na čelu s ministricom Zorom Dujmović, koje im je za projekt dodijelilo potporu u iznosu od 4.000 maraka.

Izložbu radova otvorili su član Središnje uprave HKD Napredak i predsjednik podružnice u Busovači Josip Križanović i predsjednica HKD Napredak Ljubuški i zamjenica predsjednika Skupštine Zapadnoheregovačke županije Ivana Barišić, navodi se u priopćenju.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Čestitka HKD Napredak povodom Ramazanskog bajrama

Središnja uprava HKD 'Napredak' donijela Odluku o osnivanju Kluba gospodarstvenika

Čestitka Središnje uprave HKD Napredak prigodom 32. obljetnice HVO-a

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta