Bosna i Hercegovina     | 01.07.2019. 15:22 |

Vijeće ministara o tromjesečnom privremenom finansiranju bh. institucija

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 1. jula (FENA) - Nakon što je odgođena prošlosedmična sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, sjednica s istim dnevnim redom zakazana je za sutra, 2. jula, a ministri bi trebali razmatrati Odluku o privremenom tromjesečnom finansiranju bh. institucija.

Odlukom je predviđeno finansiranje državnih institucija do kraja septembra budući da budžet institucija i međunarodnih obaveza BiH još uvijek nije usvojen iako ga je Vijeće ministara na prijedlog Ministarstva finansija i trezora jednoglasno podržalo i uputilo Predsjedništvu BiH još prošle godine.

Resorni ministar Vjekoslav Bevanda (Hrvatska demokratska zajednica - HDZBiH) naglasio je da su svi daljnji koraci na Predsjedništvu, jer on je formalni predlagač budžeta kojeg upućuje u Parlamentarnu skupštinu BiH na usvajanje.

Među 74 tačke dnevnog reda sjednice je i Informacija o stanju u oblasti migracija u BiH u vezi s povećanim prilivom migranata u BiH, kao i Informacija o lokalitetima nelegalnog ulaska migranata u BiH sa teritorije Srbije i Crne Gore.

U okviru ove tačke dnevnog reda ministarstva sigurnosti i odbrane predložili su mjere i plan aktivnosti o angažiranju inženjerijskih jedinica Oružanih snaga BiH na zaprečavanju lokaliteta nelegalnog ulaska migranata.

Jedna od tačaka dnevnog reda je i Prijedlog pisma podrške za Projekt izgradnje Bloka 7 u Termoelektrani "Tuzla", a ministri će biti upoznati i o aktivnostima koje se poduzimaju na realizaciji Projekta autocesta/brza cesta Sarajevo-Beograd.

Vijeće ministara BiH bi trebalo razmatrati Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sistemu državne pomoći u BiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo