Stranačke aktivnosti     | 01.07.2019. 12:06 |

Saopćenje Kluba zastupnika SDA u KS

FENA Saopćenje

Kluba zastupnika SDA u KS: Svojom reakcijom na aferu «Institut», Forto pokazuje da podržava pljačku

Klub zastupnika SDA u Skupštini Kantona Sarajevo uputio je i zvaničnu inicijativu prema Vladi KS, s ciljem brisanja stavke iz Budžeta KS od 200.000 za fiktivno Udruženje građana «Institut za kulturu i umjetnost».

Zatraženo je preusmjeravanje sredstava prema JU Muzej Alija Izetbegović (50.000), BZK Preporod (25.000 KM), Biblioteci za slijepa i slabovidna lica (25.000) , Udruženju – Srce za djecu oboljelu od raka (50.000 KM), Javnu kuhinju «Merhamet» (25.000 KM), te opremanje internata u Srebrenici (25.000).

Pozvali su  i druge zastupnike, kao i građane da se uključe u javnu raspravu i kandidiraju prema Vladi projekte i prijedloge za raspodjelu ovih sredstava.

Umjesto što potcjenjuje pamet građana i javnosti, svojim slabim izgovorima, tražimo od Vlade KS da ni ne pomišlja da isplati sredstva ovom fantomskom udruženju, a što najavljuje premijer Forto otvoreno prkoseći zahtjevima javnosti i građana.

Posebno su licemjerni pokušaji Fortine vlade da prikrije kriminalnu namjeru, kroz «objašnjenja» da je ovo udruženje zamišljeno kao nekakva para-institucija, koja bi tobože trebala na nivu BiH «podržavati zajedničke projekte  i zajednički nastupati prema EU».

Ministarstvo civilnih poslova BiH podržava projekte iz kulture širom BiH, te uime države sarađuje sa Evropskom unijom, na kulturnim projektima kao što je npr. «Kreativna Evropa», i destruktivno je zahtijevati da se te nadležnosti prenose kantonima, kad bi zapravo trebalo tražiti da se ojačaju nadležnosti države.

Laž je da je «Institut» naslijeđen od ranije Vlade. Istina je samo da su i ranije, isti krugovi službenika iz Ministarstva kulture, ispod tepiha, uporno gurali UG «Institut» u budžet, ali Vlada Adema Zolja nikada isplatila i marku ovom udruženju. Tražimo isto postupanje i od ove Vlade.

Ako Fortina vlada odbije naše zahtjeve, i nastavi pravdati UG «Institut» te im dodijeli im novac, time će samo potvrditi opravdane sumnje javnosti  da je direktno i svjesno involvirana u ovaj pokušaj pronevjere.

 

 

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) D. V.

SDA

Vezane vijesti

SDA - Dodik prijeti Bošnjacima kao što je prijetio Karadžić

Održan sastanak predstavnika SDA, DF-a i SBiH iz KS o predstojećim lokalnim izborima

Saopćenje za javnost SDA

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!