Najave     | 01.07.2019. 07:10 |

Presuda za ratno silovanje u Sarajevu 5. jula

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 1. jula (FENA) - Drugostepena presuda Samiru Kešmeru i Mirsadu Menziloviću za silovanje počinjeno 1993. godine u Sarajevu bit će izrečena ove sedmice. 

Apelaciono vijeće Suda BiH Kešmeru i Menziloviću izreći će presudu u petak, 5. jula.

Suđenje Kešmeru i Menziloviću obnovljeno je nakon što je Apelaciono vijeće ukinulo prvostepenu presudu kojom su, kao bivši pripadnici Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), osuđeni na po pet godina zatvora zbog silovanja maloljetne osobe u maju 1993. u Sarajevu. Tom presudom je na šest godina osuđen i Elvir Muminović, ali je postupak protiv njega razdvojen zbog bjekstva.

Istog dana, pred Apelacionim vijećem bit će iznesene žalbe na presudu kojom Alminko Islamović osuđen na godinu i dva mjeseca zatvora zbog nečovječnog postupanja i otuđenja imovine civila srpske nacionalnosti na području Bosanskog Broda, javlja BIRN BiH.

Tužilaštvo BiH će u četvrtak, 4. jula, iznijeti završnu riječ u postupku koji se vodi protiv trojice nekadašnjih policijskih rukovodilaca optuženih za zločine počinjene u Goraždu.

Ibro Merkez, Predrag Bogunić i Ešef Hurić optuženi su za nezakonito zatvaranje, ubistva i nečovječno postupanje nad srpskim stanovništvom u Goraždu 1992. i 1993. godine.

Ove sedmice bit će nastavljena suđenja za genocid u Srebrenici, te za zločine u Zvorniku, Vlasenici, Prijedoru, Tesliću, Kotor – Varoši, Prozoru, Lukavcu, Bileći, Sanskom Mostu, Višegradu, Orašju, Bosanskom Novom, Zavidovićima, Trnovu, Konjicu, Donjem Vakufu, Bijeljini, Goraždu i Rudom.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Potvrđena optužnica Mevljudinu Idrizoviću i Bobanu Jankoviću za isporuku droge iz Crne Gore u BiH

Ukrajina identifikovala 511 osoba osumnjičenih za ratne zločine od ruske invazije

Određen pritvor i mjere zabrane osumnjičenim u predmetu Amer Karić i drugi

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo