Bosna i Hercegovina     | 27.06.2019. 16:48 |

Pendeš: OSBiH i dalje će nastaviti sudjelovati u misiji 'Odlučna potpora'

FENA Saopćenje

 

BRISEL/SARAJEVO, 27. juna (FENA) - Ministrica odbrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš danas je predvodila delegaciju tog ministarstva i Oružanih snaga BiH na ministarskom sastanku NATO-a u formatu „Odlučna potpora“ u Briselu. 

Na sastanku su sudjelovali ministri odbrane zemalja članica NATO-a i partnerskih zemalja čiji pripadnici sudjeluju u misiji potpore miru u Afganistanu. Raspravljano je o političkoj i vojnoj situaciji u Afganistanu, kao i izazovima s kojima se mogu suočiti u daljnjem izvršenju te misije.

Pendeš je u obraćanju naglasila opredijeljenost BiH za potporu izgradnji mira i dugotrajne stabilnosti u Afganistanu, kao i da će pripadnici Oružanih snaga BiH i dalje nastaviti sudjelovati u misiji „Odlučna potpora“. Ona je posebno naglasila da Bosna i Hercegovina svojim sudjelovanjem u misijama projiciranja stabilnosti te stalnim napretkom na svim drugim područjima, pokazuje čvrstu opredijeljenost za nastavak puta ka euroatlantskim integracijama.

Na marginama sastanka, Pendeš se susrela sa zamjenicom glavnog tajnika NATO-a Rose Gottemoeller, ministricom odbrane Kraljevine Španije Margaritom Robles, ministrom odbrane Republike Hrvatske Damirom Krstičevićem, ministrom odbrane Mađarske Tiborom Benkom i ministricom odbrane Republike Italije Elisabettom Trento.

U okviru posjeta Sjedištu NATO-a u Briselu, Pendeš je obišla i Misiju BiH pri NATO-u, gdje je imala kraći prijam i sastanak s ambasadorom BiH pri NATO-u Almirom Džuvom. Održala je i kraći radni sastanak s pripadnicima Vojnog dijela Misije BiH, tokom kojeg je brigadir Čajić informirao Pendeš o najvažnijim aktivnostima Vojnog dijela Misije BiH pri NATO.

Pored Pendeš, u sastavu delegacije MO i OSBiH su se nalazili i pomoćnik ministra obrane za međunarodnu suradnju Zoran Šajinović, šef Vojnog dijela Misije BiH pri NATO-u brigadir Jasmin Čajić, zamjenika šefa Vojnog dijela Misije BiH pri NATO brigadir Velibor Purković i savjetnik ministra obrane Jakov Križanović, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

SNSD sa HDZ-om BiH i Trojkom saglasan da se Izborni zakon uputi u parlamentarnu proceduru (VIDEO)

Kubatlija s vlasnikom kompanije G.P.A ekosistem Grčka o poslovanju u BiH i mogućim ulaganjima

Pozder okupila stručnjake za rješavanje problema Jablaničkog i drugih jezera

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana