Ekonomija     | 26.06.2019. 13:49 |

KS - Programi za ciljano zapošljavanje djece šehida i poginulih boraca

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 26. juna (FENA) - Zapošljavanje djece šehida i poginulih boraca sa evidencije nezaposlenih bio je povod današnjoj posjeti predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića Službi za zapošljavanje KS, gdje su mu domaćini bili direktorica Almina Mašin Suljagić, te predstavnici Upravnog i Nadzornog odbora ustanove.

Projekt takvog ciljanog zapošljavanje upravo je i inicirao Konaković kako bi nezaposlena djeca poginulih branitelja imala priliku kroz osmišljene programe dobiti posao.

- Opredjeljenje da na ovaj način bude omogućen posao ovoj djeci ne treba dodatno objašnjavati. To je naša obaveza i društvena odgovornost. Cilj nam je da ove godine krenemo sa projektom, da se on pokrene i održi, te da ga svakako u narednim godinama proširujemo i unapređujemo - poručio je Konaković.

Dogovoreno je da se u narednih 15 dana sa terena prikupi cjelovita analiza, odnosno baza podataka kako bi se znalo o kojem broju djece je tačno riječ, njihova starosna i kvalifikaciona struktura. Također, prije kreiranja ponude zapošljavanja ili prekvakifikacije sa svima će biti napravljen intervju i anketa kako bi se  sredstva usmjerila u svrsishodne i uspješne modele  zapošljavanja.

Po riječima direktorice Mašin Suljagić trenutno se na službenoj evidenciji može govoriti o oko 600 djece šehida i djece poginulih boraca. Služba za zapošljavanje dio potrebnih sredstava za tu namjenu već ima, a dio će biti osiguran kroz najavljeni rebalans njihovog finansijskog plana.

- Podržavamo i spremni smo početi pripreme u snimanju stanja preko općinskih biroa za zapošljavanje. Tako ćemo dobiti najbolju sliku broja, strukture, mogućnosti, ali i želja ove djece koja na ovaj način žele biti zaposlena - istakala je Mašin Suljagić, saopćeno je iz Pres-službe KS. 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Uk i Mesihović obišli gradilište Univerzitetske biblioteke u Sarajevu

KS-Trudnicama od 38. sedmice trudnoće do porođaja biće dovoljna jedna uputnica za preglede i porod

Ministrica Hota-Muminović i sarajevski učenici donacijom cipela podržali projekt 'Stazom sjećanja'

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!