Bosna i Hercegovina     | 26.06.2019. 10:25 |

Usvojen dnevni red hitne sjednice Predstavničkog doma o pravosuđu i migracijama

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 26. juna (FENA) - Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u drugom krugu glasanja usvojili su danas dnevni red hitne sjednice te će biti razmatrano stanje u pravosuđu i situacija u vezi s povećanim prilivom migranata. 

Predsjedavajuća Doma Borjana Krišto (Hrvatska demokratska zajednica - HDZBiH) zakazala je nastavak sjednice prekinute 14. jula na kojoj su poslanici s 24 glasa ZA usvojili dnevni red sjednice koji prethodno nisu prihvatili, a saglasnost o tome nije postigao ni Kolegij.

U okviru prve tačke dnevnog reda nazvane aktuelna situacija u pravosudnim institucijama BiH s akcentom na obaveze iz preporuka Evropske komisije, pred poslanicima je godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV).

Druga tema o kojoj bi poslanici već treći put trebali razgovarati je migracija. Hitna sjednica o tom pitanju i ranije je zakazana, ali nije održana zbog nedostatka kvoruma za punopravno odlučivanje.

S tim u vezi pred poslanicima je Informacija Vijeća ministara BiH o kontroli i upravljanju prilivom masovnog broja migranata i izbjeglica s osvrtom na aktuelnu sigurnosnu i humanitarnu situaciju na području Unsko-sanskog kantona.

Sjednici ni danas ne prisustvuju poslanici Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Demokratskog narodnog saveza (DNS), Socijalističke partije (SP) i Ujedinjene Srpske (US) koji rad parlamenta uvjetuju formiranjem novog saziva Vijeća ministara BiH nakon oktobarskih izbora.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Sutra u Sarajevu sjednica Vlade FBiH

Rusija traži novu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a o NATO-ovom bombardiranju SR Jugoslavije

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo