Regija     | 22.06.2019. 15:04 |

U šumi Brezovici kod Siska obilježava se Dan antifašističke borbe

FENA Agencije

ZAGREB, 22. lipnja (FENA) - U subotu se u šumi Brezovici kraj Siska obilježava Dan antifašističke borbe, a događaj protječe bez nazočnosti hrvatskog državnog vrha.

"Da nije bilo antifašističke borbe mi ne bismo imali što braniti, a u Domovinskom ratu branili smo i obranili Republiku Hrvatsku", poručio je na početku središnje svečanosti predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Franjo Habulin, javila je Hina.

U Brezovici pokraj Siska, kazao je, prije 78 godina formiran je Prvi partizanski odred koji je "rasplamsao plamen ustanka".

Na svečanost su došli bivši hrvatski predsjednici Stjepan Mesić i Ivo Josipović, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, predsjednik SDP-a Davor Bernardić i mnogi drugi.

Hrvatski mediji navode kako u Brezovici nema predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića niti predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović.

Habulin je kazao kako Saveza antifaštisičkih boraca RH svake godine šalje pozive svima, predsjednici RH, predsjedniku Vlade RH, ministrima, predsjedniku i potpredsjednicima Hrvatskog sabora, kao i klubovima zastupnika.

"Ja dolazim u ime premijera, institucije Vlade. Što se tiče Ureda predsjednice to ne znam kakva je situacija. Mislim da će biti dosta ljudi, puno se ljudi skupilo, a to je važno. Nema smisla prebrojavati tko nije došao", izjavio je ministar Bošnjaković.

Po riječima sisačke gradonačelnice Kristine Ikić Baniček, izjava Gordana Jandrokovića da u Sisak nije stigao jer nije dobio pozivnicu je "kao kad dijete kaže da je napisalo zadaću, ali da ju je pas pojeo".

"A što drugo očekivati od Vlade koja se u cijelom svom mandatu nije suprotstavila svim različitim oblicima fašizma koji se događaju, bilo da se radi o napadu na nekoga tko prosvjeduje ili pripadnika neke manjine i slično", poručila je sisačka gradonačelnica.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Hrvatska: Šest Rafalea sletjelo u Veliku Goricu

Hrvatska: Ukrajinac (22) osumnjičen za ubojstvo sunarodnjaka u Slavonskom Brodu

Split: Izložba "Marko Marulić i Split - zajedničkih 500 godina"

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu