Bosna i Hercegovina     | 21.06.2019. 14:38 |

SPKD 'Prosvjeta' Sarajevo reagirala na nasrtaje na rad i opstanak Društva

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 21. juna (FENA) - Rukovodstvo Srpskog prosvjetnog društva "Prosvjeta" Sarajevo, predvođeno predsjednikom Društva Savom Vlaškim te članovima Upravnog odbora, upozorilo je danas na posljednja "nelegalna i protivzakonita djelovanja te grube nasrtaje na rad i opstanak Društva u Sarajevu, kao i dezavuisanje javnosti i širenje neistina od pojedinaca".

Kako se navodi u saopćenju SPKD "Prosvjeta" Sarajevo, osnovanog 1902. godine, kao izraz težnje za kulturnim uzdizanjem i prosvjećivanjem te očuvanjem tradicije
srpskog naroda u Bosni i Hercegovini, u svim godinama postojanja ostajalo je na tragu svojih osnivača.

- Kroz sve burne periode, a posebno kroz teške ratne i poratne godine, članovi, aktivisti i
simpatizeri Društva su istrajno održavali sjaj one Prosvjetine baklje koja je oličena i u njenom grbu i simbolu. U posljednjih četvrt vijeka SPKD "Prosvjeta" i njeni članovi su pokazali da im je jedina želja doprinijeti kulturi Sarajeva, kao mjesta u kome je "Prosvjeta" i osnovana, ali i ostalih dijelova BiH - ističe se u saopćenju.

Tome, kako se dodaje, svjedoče "Prosvjetini" stipendisti, koncerti, stotine izdanja kojima je "Prosvjeta" obogatila književnost i izdavaštvo Sarajeva i BiH, desetine izložbi kojima je obogaćen kulturni život ovog grada i zemlje, a kojima je i otrgnuta od zaborava kulturna baština ne samo srpskog naroda, nego svih onih koji na ovom području žive.

Taj trud prepoznao je Grad Sarajevo dodijelivši "Prosvjeti" Šestoaprilsku nagradu grada Sarajeva te Kanton Sarajevo uručivši rukovodstvu i članovima "Prosvjete" plaketu Kantona Sarajevo.

Iz SPKD "prosvjeta" navode da su stoga ostali zatečeni informacijom da je na sjednici Glavnog odbora SPKD "Prosvjeta" iz Istočnog Sarajeva donesena odluka da se za Kanton Sarajevo imenuje povjerenik sa zadatkom "širenja ideje Prosvjete" i "stvaranja uslova da se formira odbor".

- Za nevjerovati je da sav angažman i djela SPKD "Prosvjeta" Sarajevo ne govore više od riječi, i da u tome nije prepoznato širenje ideja "Prosvjete", te da neko smatra potrebnim da se imenuje osoba koja će širiti ideje "Prosvjete", nipodaštavajući i obezvrjeđujući sav trud i rad generacija koje su se utkale upravo u širenje ideje "Prosvjete" u Sarajevu, čak i u onim godinama kada to nije bilo ni poželjno ni popularno - navode u "Prosvjeti" Sarajevo.

Dodaje se da je rukovodstvo "Prosvjete" Sarajevo posebno u nevjerici ostavio dio odluke kojom se za povjerenika "Prosvjete" iz Istočnog Sarajeva postavlja Slobodan Šoja, koji je posljednjih nekoliko godina aktivno djelovao upravo u SPKD "Prosvjeta" Sarajevo kao čan i svojevremeno i potpredsjednik Upravnog odbora, urednik Prosvjetinog Almanaha te kao aktivista i učesnik u organizaciji brojnih manifestacija.

Podvlače također da je Šoja u proteklim godinama bio dio upravnih organa u SPKD "Prosvjeta" Sarajevo, a istovremeno i dio "Prosvjete" iz Istočnog Sarajeva te je paralelan rad prikrio od članova i organa SPKD "Prosvjeta" Sarajevo, "što predstavlja eklatantno kršenje Statuta i internih akata Društva".

Naglašavaju da je Šoja odlukama legalnih upravnih organa SPKD "Prosvjeta"
Sarajevo isključen iz članstva Društva, jer je tokom 2018. godine u više navrata prekršio statut Društva i njegove ostale akte i zakonske odredbe, "pokušajem nelegalnog preuzimanja upravnih organa te nelegalnim i protivzakonitim imenovanjima i razrješenjima, što je u konačnici potvrđeno i mišljenjima i odlukama relevantnih upravnih organa i ministarstava Kantona Sarajevo".

- U tom periodu Slobodan Šoja se nelegalno i lažno predstavljao kao predsjednik Upravnog odbora SPKD "Prosvjeta", bez znanja i odobrenja organa Društva je koristio službenu e-mail adresu, pečat i memorandume Društva, te u više navrata doveo u pitanje ugled koji je toliko dugo građen, te sa istim aktivnostima nastavio i nakon isključenja iz članstva SPKD "Prosvjeta" Sarajevo - ističe se u saopćenju SPKD "Prosvjeta" Sarajevo.

Također se naglašava da se Šoja pismeno obratio i Općini Stari Grad sa zahtjevom da se oslobodi sprat zgrade u kojoj je sjedište SPKD "Prosvjeta" Sarajevo u ul. Sime
Milutinovića kako bi se na toj adresi registrovalo novo društvo "Prosvjeta" Istočno Sarajevo, bez ikakve prethodne komunikacije sa organima SPKD "Prosvjeta".

Iz Društva podsjećaju da su rad SPKD "Prosvjeta" u proteklom periodu podržavali gotovo svi nivoi vlasti u BiH, nadležna ministarstva i institucije, brojne ambasade te međunarodne organizacije.

- SPKD "Prosvjeta" Sarajevo nastavit će svijetlu tradiciju koju su joj ostavili naši velikani na izgradnji mostova kulture i povjerenja kao što smo radili svih ovih godina, i da nas prepreke na tom putu mogu samo ojačati. Pružamo ruku i nudimo saradnju i prijateljstvo svim dobronamjernima, ali naglašavamo da koraci na koje smo ukazali vode podjelama a ne približavanjima. A takvi koraci su sve samo ne širenje ideja i duha "Prosvjete" - zaključuje se u saopćenju SPKD "Prosvjeta" Sarajevo.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Masleša: 'Prosvjeta' doprinosi očuvanju tradicije međusobnog razumijevanja, uvažavanja i poštovanja

Božićni koncert SPKD 'Prosvjeta' u petak u Narodnom pozorištu Sarajevo, gosti iz Crne Gore (VIDEO)

U Domu Oružanih snaga BiH Prosvjetin Vaskršnji koncert

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije