Bosna i Hercegovina     | 21.06.2019. 11:43 |

Lajčak za usvajanje ključnih reformi u BiH kao vraćanje na pravi put

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 21. juna (FENA) - Povodom završene dvodnevne posjete Bosni i Hercegovini (BiH), predsjedavajući OSCE-a i slovački ministar vanjskih i evropskih poslova Miroslav Lajčák istaknuo je potrebu da se nađe način kako da se država vrati na pravi put, što uključuje i usvajanje ključnih reformi, saopćeno je iz Misije OSCE-a u BiH.

Tokom posjete, predsjedavajući OSCE-a se sastao s političkim vodstvom - sa sva tri člana Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, Šefikom Džaferovićem i Željkom Komšićem, predsjedavajućim Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, predsjednikom Stranke demokratske akcije (SDA) i bivšim članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem te sa zamjenikom predsjedavajućeg Doma naroda, ujedno liderom Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ-BiH) i bivšim članom Predsjedništva BiH Draganom Čovićem.

Predsjedavajući se sastao i s predsjednikom Centralne izborne komisije (CIK) Brankom Petrićem i članicom CIK-a Irenom Hadžiabdić, kao i s predsjednikom Naše stranke (NS), Predragom Kojovićem, predsjednikom Srpske demokratske stranke (SDS), Vukotom Govedaricom te s Nenadom Vukovićem, članom predsjedništva Partije demokratskog progresa (PDP).

Tokom sastanaka, predsjedavajući OSCE-a je imao priliku detaljnije s upoznati s trenutnom situacijom te je istaknuo potrebu za ponovnim pokretanjem dijaloga kako bi BiH izašla iz slijepe ulice koja ometa napredak i produbljuje društvene podjele.

Predsjedavajući Lajčák urgirao je na sagovornike da formiraju funkcionalne vlade na federalnom i državnom nivou bez odlaganja te da intenziviraju napore na unapređenju reformske agende.

- Istina je da neslaganja postoje, ali strane bi trebalo da gledaju u budućnost te da svoje napore usmjere ka povećanju stope zaposlenosti, poboljšanju zdravstva, osiguranju obrazovanja bez diskriminacije i usvajanju politika rada na polju zaštite okoliša, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, povećanju transparentnosti rada i profesionalnosti pravosuđa te unapređenju pomirenja i zaštite ljudskih prava - kazao je.

Takođe je istaknuo kako su politička predanost, dosljedne i sveobuhvatne strategije i beskompromisna dugoročna posvećenost od ključnog značaja za postizanje napretka. Shodno tome, pozvao je domaće partnere da preduzmu korake ka stvaranju pozitivne političke klime i odmaknu se od retorike podjela.

- Ono što nam je sad potrebno više nego ikada jeste istinsko vodstvo, snažna vizija te beskompromisna predanost budućnosti ove države i njenih naroda - naglasio je.

Predsjedavajući je istaknuo i spremnost OSCE-a da nastavi pomagati državi na polju reformi putem Misije OSCE-a u BiH.Misija OSCE-a u BiH, u ulozi pouzdanog i nepristrasnog partnera, pruža podršku u izgradnji stabilne, prosperitetne i demokratske države koja je u službi interesa svih njenih građana.

Tokom boravka u Sarajevu, predsjedavajući se sastao i s članovima civilnog društva i međunarodne zajednice kako bi čuo njihova mišljenja o pravcima razvoja BiH. Također se sastao i s osobljem Misije OSCE-a u BiH i dodatno se informirao o aktivnostima koje Misija obavlja u BiH.

Predsjedavajući Lajčák učestvovao je u prezentaciji BiH izvještaja o Studiji OSCE-a o dobrobiti i sigurnosti žena, prvoj takvoj studiji provedenoj u jugoistočnoj i istočnoj Evropi. Izvještaj pruža detaljnu sliku o fizičkom, seksualnom i psihološkom nasilju, koje su preživjele žene i djevojke u jugoistočnoj i istočnoj Evropi.

Naglasivši kako je nasilje nad ženama još krajnje prevalentno u BiH i šire, predsjedavajući OSCE-a napomenuo je da s boljim podacima, zagovaranjem, obukom i institucionalnom reformom, postoje veće šanse za iskorjenjivanje te pojave.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Članovi Sjevernoatlantskog vijeća u dvodnevnoj posjeti Sarajevu

Predsjednica Slovačke Republike Zuzana Čaputová u posjeti BiH

Predsjednica Slovačke Republike Zuzana Čaputová 14. decembra u posjeti BiH

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom