Svijet     | 21.06.2019. 10:03 |

Čelnici EU nakon nepostizanja dogovora zakazali novi samit za 30. juni

FENA Internet

BRISEL, 21. juna (FENA) - Čelnici Evropske unije u četvrtak nisu uspjeli da prevaziđu razlike oko imenovanja za vodeće pozicije u Uniji. Novi samit najavljen je za deset dana, u jeku pritisaka da izbjegnu institucionalnu blokadu u ključnim vremenima za  EU.

Nakon izbora za Evropski parlament u prošlom mjesecu, vodeće političke grupe u parlamentu predložile su svoje kandidate za vodeće pozicije u EU, među kojima i za predsjednika Evropske komisije koji će se baviti urgentinim pitanjima, kao što su Brexit, pregovori o budžetu EU i klimatskim promjenama.   

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk bio je zadužen za konsultacije s čelnicima EU i s parlamentom o potencijalnim kandidatima. Uspješan kandidat treba osigurati podršku svih strana.

- Ne postoji većinska podrška nijednom kandidatu - izjavio je sinoć Tusk, govoreći o rezultatima samita. Najavio je da će se ponovo okupiti 30. juna.

Evropska narodna stranka (EPP) desnog centra tvrdi da je njen glavni kandidat, evropski poslanik Manfred Weber, bio najsolidniji izbor za predsjednika Komisije nakon pobjede te političke grupacije na evropskim izborima. EPP je, ipak, izgubila nekoliko parlamentarnih mjesta, što joj je otežalo da pridobije većinu za svog kandidata. 

Weberovi glavni rivali su potpredsjednik komisije Frans Timmermans iz bloka Socijalista, i povjerenica za konkurentnost Margrethe Vestager iz libralnog bloka. Oboje su potvrdili da ostaju u utrci za predsjednika EK-a.

Njemačka kancelarka Angela Merkel, iz reda konzervativaca, izrazila je zabrinutost Weberovom nesposobnošću da do sada osigura većinu. 

Odlazeći predsjednik komisije Jean-Claude Juncker izjavio je da proces izbora glavnog kandidata "još nije dovršen".

Francuski predsjednik Emmaanuel Macron, koji se dugo vremena protivi Weberu i sistemu izbora glavnog kandidata, tvrdi kako je sada došlo vrijeme da se predlože nova imena.

Nekoliko kandidata nije ispunilo očekivanja na jučerašnjem samitu. Merkel je kazala da odgoda za "još nekoliko dana" ne predstavlja problem sve dok se to pitanje rješava prije konstitutivne sjednice novog saziva parlamenta 2. jula.

Čelnici EU moraju imenovati kandidata za predsjednika Komisije, koji bi potom trebao dobiti podršku većine u parlamentu.

Čelništvo nad komisijom dio je složenog procesa, koji uključuje imenovanje novog šefa evropske diplomatije, Evropske centralne banke i Tuskovog nasljednika na čelu Evropskog vijeća, koje zastupa sve države članice EU, prenosi dpa.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

EU postigla dogovor o produženju bescarinskog režima za ukrajinske poljoprivredne proizvode

Otvorene nove prostorije Općinskog suda u Zenici, EU izdvojila dva miliona eura

Nikšić: BiH zaslužuje da bude dio evropske priče (VIDEO)

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo