Bosna i Hercegovina     | 20.06.2019. 20:04 |

Visoki predstavnik Inzko susreo se sa sudijom Carmelom Agiusom

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 20. juna (FENA) - Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko razgovarao je s predsjednikom Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (International Residual Mechanism for Criminal Tribunals – IRMCT) sudijom Carmelom Agiusom, kojem je rekao da mnogi u BiH i dalje promoviraju revizionističke narative o ratnim zločinima i omalovažavaju genocid počinjen u Srebrenici, iako su ga potvrdila dva međunarodna suda.

Sastanak je upriličen nakon međunarodne konferencije pod nazivom "Stop negiranju genocida i holokausta" u Sarajevu.

Inzko je kazao da u tom kontekstu "posebno razočarava imenovanje komisija u Republici Srpskoj s ciljem ponovnog interpretiranja događaja u Srebrenici i Sarajevu od 1992. do 1995.".

Žalosno je, istakao je Inzko, da se više od dvije decenije nakon završetka rata, najviši politički zvaničnici još uvijek nisu suočili sa prošlošću, i da još uvijek osporavaju odluke Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, koji je osnovalo Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija, dakle najviši organ, odnosno Međunarodnog rezidualnog mehanizma i domaćih sudova.

- Takvi stavovi velika su prepreka nastojanjima da se postigne trajno pomirenje i upravo zato međunarodna zajednica treba da nastavi davati podršku inicijativama i aktivnostima koje rade na procesima pomirenja u BiH – naglasio je visoki predstavnik.

On je informirao sudiju Agiusa da je Skupština opštine Srebrenica velikom većinom usvojila odluku da se u Srebrenici izgradi spomenik miru, kao znak njihovog opredjeljenja za mir i bolju budućnost u Srebrenici, saopćeno je iz OHR-a.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

OHR - Visoki predstavnik je svojim angažmanom osigurao uslove za fer i transparentne izbore

Ambasada SAD u Sarajevu - Sjedinjene Države pozdravljaju današnju odluku visokog predstavnika

Zvizdić: Netačne izjave da otvaranje pregovora s EU znači zatvaranje OHR-a i odlazak stranih sudija

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'