Bosna i Hercegovina     | 20.06.2019. 16:46 |

Delegacija Univerziteta 'Parthenope' i Ambasade Italije u posjeti Sarajevu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 20. juna (FENA) - Delegacija Univerziteta u Napulju "Parthenope" u posjeti je Sarajevu povodom učešća na kickoff konferenciji SIPAS projekta "Politike stabilizacije i integracije bosanskohercegovačkog sistema javnih institucija", koja će biti održana sutra u sjedištu Delegacije EU.

U okviru posjete Sarajevu, delegacija Univerziteta će posjetiti subjekte koji imaju veoma važnu ulogu u politici stabilizacije i integracije bosanskohercegovačkog sistema javnih institucija, saopćeno je iz Kantona Sarajevo.

Tim povodom, delegacija Univerziteta koju su činili profesor Fabrizio Rippa i dr. Maria Ilia Bianco, te predstavnici Ambasade Italije u BiH, posjetili su danas Kanton Sarajevo i Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom. Delegaciju i goste primili su ministrica pravde i uprave Lejla Brčić, šef Ureda Erduan Kafedžić, te članovi tima Vlade Kantona Sarajevo za borbu protiv korupcije.

Na sastanku je razgovarano o mogućnostima antikorupcijske obuke i treninga za državne službenike Kantona Sarajevo u Italiji, u okviru regionalnih antikorupcijskih aktivnosti i saradnje, u cilju podizanja standarda javne uprave BiH, odnosno približavanja standardima i praksi zemalja EU.

Predstavnici Kantona pozdravili su mogućnost održavanja ovakve obuke i iskazali spremnost za  aktivno učešće u kreiranju programa za ovu obuku, posebno imajući u vidu lidersku poziciju Kantona Sarajevo u antikorupcijskim aktivnostima i ostvarenim rezultatima u BiH, te značajno iskustvo, analize i podatke na ovu temu.

Na sastanku su kratko prezentirane dosadašnje aktivnosti KS u borbi protiv korupcije, sukoba interesa i drugih nepravilnosti, prije svega kada je u pitanju Zakon o prijavljivanju i postupku provjere podataka o imovini nosioca javnih funkcija u KS, izradi registara zaposlenih u javnom sektoru i imenovanih osoba u Kantonu Sarajevo, kao i aktivnosti Ureda, prvenstveno provedene obuke koje je pohađao značajan broj državnih službenika i uposlenika javnog sektora KS, te projekat antikorupcijskog, analitičkog, multimodularnog softvera.

S obzirom na to da Ured raspolaže značajnim i obimnim analizama, izvještajima i pokazateljima o korupciji, sukobu interesa i drugim nepravilnostima, gosti su izrazili spremnost za saradnjom i razmjenom znanja i iskustava iz ove oblasti, koju bi koristili u kreiranju specifičnih obuka za državne službenike, kao i po pitanju daljnjih istraživanja u ovoj oblasti.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

U novoizgrađenu školu na Šipu upisano 90 učenika, stiže prva oprema i inventar

Hota-Muminović: Primjena svih međunarodnih standarda u školskim kuhinjama

Potvrđeno 90 novih slučajeva zaraze koronavirusom u Kantonu Sarajevo

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom