Bosna i Hercegovina

Posjeta grupe mladih srednjoškolaca iz Tuzle Parlamentu FBiH

Saopćenje

 

SARAJEVO, 19. juna (FENA) -  Grupa mladih srednjoškolaca iz Tuzle, na zahtjev Udruženja građana „Perpetuum mobile – Institut za razvoj mladih i zajednice“ Banja Luka, a u okviru projekta „Iniciraj dijalog: Aktivni mladi za transparentne parlamente“, danas će posjetiti Parlament Federacije Bosne i Hercegovine.

Mladi srednjoškolci  će, s početkom u 12.00 sati,  obići instituciju i upoznati se sa radom Parlamenta Federacije BiH, a u toku posjete upriličit će se i razgovor sa parlamentarcima i parlamentarkama u sljedećem sastavu: Nasiha Pozder – zastupnica u Predstavničkom domu, Lana Prlić – zastupnica u Predstavničkom domu, Nermin Muzur – zastupnik u Predstavničkom domu i Jasmin Duvnjak – delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.

Teme o kojima će se voditi dijalog su: rješavanje pitanja mladih, usklađenost obrazovnog sistema sa tržištem rada i  rješavanje pitanja visoke stope nezaposlenosti mladih i nesklada upisnih politika obrazovnih institucija i realne potrebe na tržištu rada.

Projekt „Iniciraj dijalog: Aktivni mladi za transparentne parlamente“ podržan je kroz program „Dijalog za budućnost“ pod pokroviteljstvom Predsjedništva Bosne i Hercegovine i UN agencija UNICEF, UNESCO i UNDP.

Cilj posjete Parlamentu Federacije BiH jeste da se mladi srednjoškolci upoznaju sa zakonodavnim procedurama, strukturom i načinom funkcioniranja Parlamenta Federacije BiH, te u konačnici da ih se motiviše da učestvuju u izbornim procesima, saopćeno je iz Parlamenta FBiH.

  

 

 

 

 

(FENA) D.V.