Svijet     | 19.06.2019. 09:51 |

Boris Johnson povećao vodstvo u utrci za čelnika britanskih Konzervativaca

FENA Internet

LONDON, 19. juna  (FENA) - Bivši britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson povećao je vodstvo u utrci za novog čelnika britanske Konzervativne stranke.

Johnson je osvojio 126 od 313 glasova u drugom krugu glasanja koji je održan u utorak, u kome se šest kandidata natjecalo za nasljednika Therese May na mjestu stranačkog čelnika i novog britanskog premijera.

Njegov najbliži rival, ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt, osvojio je samo 46 glasova. Hunt je ušao u drugi krug glasanja skupa s ministrom okoliša Michaelom Goveom, ministrom unutrašnjih poslova Sajidom Javidom i sve popularnijim centrističkim  kandidatom Roryjem Stewartom.

Bivši ministar za Brexit Dominic Raab eliminiran je iz izborne utrke.

Johnson, žestoki zagovornik Brexita koji je postao poznat po svojim gafovima u javnosti, učestvovao je u prvoj televizijskoj debati s preostalim konkurentima u utorak navečer.

Kako prenose britanski mediji, nije bilo očiglednog pobjednika debate, koja je bila usmjerena na Brexit, islamofobiju i klimatske promjene.

Johnson je ponovio svoje obećanje da će zauzeti oštriji stav u pregovorima s Bruxellesom i insistirao je na tome da opcija britanskog napuštanja EU bez sporazuma ostane otvorena.

Kazao je da će se Britanija suočiti s "katastrofalnim gubitkom povjerenja u politiku" ukoliko se ne ispuni rok od 31. oktobra za napuštanje bloka.

U prvom krugu glasanja prošlog četvrtka, Johnson je dobio podršku 114 od 313 konzervativnih poslanika. 

Svaki od kandidata morao je osigurati podršku najmanje 33 poslanika u jučerašnjem drugom krugu glasanja.

Novo glasanje će uslijediti dok ne preostanu samo dva kandidata. Svih 160.000 članova stranke nakon toga će glasati putem pošte kako bi izabrali pobjednika, a konačni rezultat očekuje se u sedmici koja počinje 22. jula.

May je zvanično odstupila s čela stranke 7. juna nakon što nije uspjela zadobiti odobrenje parlamenta za sporazum dogovoren s EU o britanskom napuštanju Evropske unije, prenosi dpa.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Johnson pitao naučne eksperte postoji li 'poseban fen za kosu' protiv Covida

Boris Johnson predložio svog oca za vitešku titulu

Boris Johnson piše memoare o vremenu provedenom u Downing Streetu

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana