Najave     | 19.06.2019. 09:52 |

Asocijacija FATMA - Tribina povodom Dana borbe protiv seksualnog nasilja u ratu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 19. juna (FENA) - Asocijacija FATMA Stari Grad Sarajevo, uz podršku općinske organizacije SDA Stari Grad , danas organizuje tribinu povodom Mađunarodnog dana borbe protiv seksualnog nasilja u ratu.

U Asocijaciji FATMA navode da je potiskivanje osjećaja i sjećanja tokom niza godina rezultiralo razaranjem ličnosti i teškim duševnim patnjama.

Da bi se ublažile posljedice zločina ratnog silovanja, ali i spriječile još razornije epizode duševnog, psihičkog i fizičkog zdravlja, iz Asocijaciji FATMA  kažu da bi trebalo otvoreno razgovarati o samom zločinu i njegovim posljedicama najprije sa stručnim osobama, predstavnicima i članovima udruženja koji brinu o žrtvama ratnog zlostavljanja, kao i organizacijama i stručnjacima koji su članovi Asocijacije FATMA. 

Zato je važno, smatra predsjednica te asocijacije Kenela Zuko, na sve načine, putem medija, društvenih, stručnih predavanja, ali i svjedočanstava onih koji su progovorili, motivirati i ohrabrti onei koji još nisu spremni da progovore o proživljenom zločinu, kako bi najprije pomogli sebi, a potom i drugima, te na vidjelo iznijeli istinu.

- Potrebno je javno progovoriti o dugoročnim posljedicama ratnog silovanja na čovjeka, o načinima transgeneracijskog prijenosa traume ratnog silovanja, kao i njenom utjecaju na stvaranje novih konflikata - zaključila je Zuko. 

Podrška se može dobiti od stručnjaka, udruženja, ali i psihologinja i pravnica koje su u Asocijaciji, a na današnjoj tribini će biti predstavljeni, pored ostalog, i načini dobijanja te pomoći.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Napreduju radovi na izgradnji mostarske dvorane, tribine gotove do ljeta (VIDEO)

Tribina o perspektivama Bošnjaka u Sandžaku na Danima mevluda i zikra

Na Danima mevluda i zikra tribina 'Perspektive Bošnjaka u Sandžaku i R Srbiji'

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta