Bosna i Hercegovina     | 14.06.2019. 16:30 |

MTTO HNŽ-a: Federalno ministarstvo i Grad Mostar odgovorni za odlaganje otpada

FENA Saopćenje

MOSTAR, 14. lipnja (FENA) - Ministarstvo trgovine, turizma i zaštite okoliša (MTTO) Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) reagiralo je na izjavu federalne ministrice okoliša i turizma Edite Đapo, ustvrdivši u današnjem priopćenju kako su jedini i stvarno nadležni za problem odlaganja otpada u Mostaru Federalno ministarstvo okoliša i turizma i Grad Mostar.

"U povodu priopćenja Federalnog ministarstva okoliša i turizma sa sastanka održanog u četvrtak, 13. lipnja, u Sarajevu, službeno i javno pobijamo iznesene tvrdnje ministrice Edite Đapo da je 'upravljanje otpadom u Federaciji BiH u nadležnosti županija' zbog čega je zatražila 'urgentno uključivanje Vlade HNŽ-a, odnosno resornog ministarstva u rješavanje ovog problema'", priopćeno je iz Ministarstva trgovine, turizma i zaštite okoliša HNŽ-a.

Županijsko ministarstvo navodi kako su u postupku donošenja Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravljanju otpadom Federacije BiH, koji je predložila sama ministrica Đapo, a u kojem se spominje i sporni otpad kao posebna kategorija otpada koji sadrži PCB, upozoravali na neučinkovitost predloženog rješenja upravljanja otpadom.

"Upozoravali smo i na brojne nejasnoće i nedostatke predloženih zakonskih rješenja tražeći upravo precizno propisivanje nadležnosti, ali i sprječavanje eventualnog monopola na području upravljanja otpadom. Ne samo što nije prihvaćena niti jedna naša primjedba i sugestija, nego je potpuno ignoriran i naš prijedlog sustavnog rješenja za upravljanje posebnim otpadom", stoji dalje u priopćenju.

Iz MTTO-a podsjećaju da je upravo Federalno ministarstvo okoliša i turizma Gradu Mostaru izdalo okolišno dopuštenje za izgradnju kolektora za pročišćavanje otpadnih voda, kojim je utvrđen način upravljanja svim vrstama otpada koje nastaju na postrojenju, kao i postupak njegovog konačnog odlaganja.

"Isto ministarstvo izdalo je i rješenje o obnovljenom okolišnom dopuštenju za JP Deponija d.o.o. Mostar za organiziranje procesa rada na regionalnoj deponiji krutog komunalnog otpada i njegovom zbrinjavanju, kao i rješenje o okolišnom dopuštenju Gradu Mostaru za sanaciju deponije komunalnog otpada kojom upravlja JP Uborak d.o.o.", dodaje se.

Također, iz županijskog ministarstva podsjećaju kako se postupanje s komunalnim otpadom i njegovo tretiranje obavlja sukladno posebnim propisima o komunalnim djelatnostima koje su u isključivoj nadležnosti jedinica lokalne uprave, u konkretnom slučaju Grada Mostara.

"Iz svega naprijed navedenog jasno je tko su nadležni za rješavanje dugogodišnjeg problema upravljanja otpadom u Mostaru, koji je ovih dana samo eskalirao zbog sumnje o postojanju PCB-a i teških metala u dehidriranom mulju s mostarskih pročistača. Konkretni slučaj nije u našoj nadležnosti, ali je obaveza da pozovemo sudionike jučerašnjeg sastanka u Sarajevu da ne bježe od vlastite odgovornosti prebacujući je na ovo ministarstvo i Vladu HNŽ-a dovodeći u zabludu javnost iznošenjem zakonski neutemeljenih i netočnih tvrdnji", ističu iz MTTO HNŽ-a.

Iz Ministarstva pozivaju Grad Mostar i Federalno ministarstvo okoliša i turizma, kao jedine i stvarno nadležne, da u suradnji i uz angažiranje namjenskih sredstava naknade za posebne kategorije otpada pristupe žurnom rješavanju problema i ispunjavanju uvjeta propisanih u okolišnim dopuštenjima za sporne objekte u vlasništvu Grada Mostara.

"Iako u konkretnom slučaju Ministarstvo trgovine, turizma i zaštite okoliša HNŽ-a zbog nenadležnosti nije niti pozvano na jučerašnji sastanak u Sarajevu, spremno je u cilju zaštite zdravlja građana ove županije Gradu Mostaru i Federalnom ministarstvu okoliša i turizma pružiti stručnu i svaku drugu pomoć u rješavanju problema otpada", stoji u priopćenju MTTO HNŽ-a.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

U subotu otvaranje panoramskog kotača u Mostaru

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Obavijest za građane Splitske ulice u Mostaru

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom