Bosna i Hercegovina     | 14.06.2019. 13:55 |

BiH završila predsjedavanje inicijativom MARRI

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 14. juna (FENA) - Bosna i Hercegovina je organiziranjem ministarskog sastanka u Sarajevu uspješno završila jednogodišnje predsjedavanje Regionalnom inicijativom za migracije, azil i izbjeglice (MARRI).

Na današnjem sastanku, kojem su prisustvovali predstavnici ministarstva i institucija nadležnih za pitanja migracija, azila i izbjeglica iz Albanije, Sjeverne Makedonije, BiH, Srbije, Crne Gore i Kosova, razgovarano je o budućem upravljanju migracijama i provođenju zajedničkih politika i projekata u ovoj oblasti.

Migracije su i dalje jedan od ključnih izazova za zemlje članice MARRI inicijative te je iskazana potreba nastavka jačanja regionalne saradnje, koja je istovremeno važna i za proces evropskih integracija.

U budućem radu MARRI će se fokusirati na provođenje sporazuma o redmisiji između zemlja članica, ali i povratka stranih državljana, koji ilegalno borave, u zemlje njihovog porijekla.

Također, zemlje članice MARRI inicijative će zajedno raditi na jačanju prevencije, sprečavanju trgovine ljudima i krijumčarenja migranata, kao i usklađivanju procedura i jačanju kapaciteta u cilju postizanja standarda EU u zaštiti tražilaca azila, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Izbori za Hrvatski sabor: Do 16.30 sati na izbore izašlo 28.003 birača u BiH

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Snažna podrška za BiH i daljnje proširenje uoči samita EU-a

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana