Kultura     | 13.06.2019. 20:16 |

U Sarajevu prezentirano treće izdanje romana 'Dugo svitanje' Halida Kadrića

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 13. juna (FENA) - Treće izdanje historijskog romana 'Dugo svitanje' autora Halida Kadrića prezentirano je večeras u Sarajevu, a u četiri toma donosi romanesknu historiju Bosne i Hercegovine cijelog 20. stoljeća.

U tom romanu su, na osnovu arhivskih podataka dokumenata, novinskih članaka i drugih faktografskih izvora, literarno opisani najznačajniji događaji i znamenite ličnosti 20. stoljeća, godinu po godinu, Safvet-bega Bašagića, Edhema Mulabdića, Džemaludina Čauševića, Mehmeda Spahe, Alije Izetbegovića.   

Kako istaknuto, to književno djelo koje je Kadrić pisao punih dvanaest godina popunjava mnoge praznine u kulturnom životu Bosne i Hercegovine, a daje odgovore na historijske nedoumice i danas prisutne u bh. društvu.     

Multimedijalna promocija trećeg izdanja 'Dugo svitanje' upriličena je u Gazi Husrev-begovoj biblioteci, u organizaciji izdavača Dimenzije plus i i BZK 'Preporod'. Nakon Sarajeva, to djelo bit će prezentirano i u drugim većim gradovima Bosne i Hercegovine.

Halid Kadrić (1936.) dobitnik je plakete 'Bosanski stećak', a ove godine nominiran je i za Šestoaprilsku nagradu Grada Sarajeva.    

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo