Bosna i Hercegovina     | 13.06.2019. 16:07 |

Mostar se guši u smeću, zatraženo hitno reagovanje gradske vlasti

FENA Saopćenje

MOSTAR, 13. juna (FENA) - Skupina stanovnika Mostara okupljena oko neformalne grupe građana "Jer nas se tiče", koja već četvrti dan drži u blokadi gradsko odlagalište otpada "Uborak", u četvrtak se obratila Gradskoj upravi, gradonačelniku i nadležnim službama, te zatražila hitno rješavanje stanja na toj deponiji.

Naglasili su kako je deponija Uborak namijenjena za komunalni, kruti otpad, ali da se na nju dugo vremena dovozio i odlagao animalni, bolnički, medicinski te drugi otpad sumnjivog karaktera.

Ustvrdili su i kako stanovnici sjevernih naselja Mostara radi zagađenja zraka, vode i zemljišta sve više obolijevaju od kancerogenih oboljenja, kao i stanovnici šireg gradskog područja.

Radi svega navedenog, zatražili su promptno zaustavljanje daljeg dovoza smeća i kancerogenog mulja sa pročistača te da se hitno urade relevantna mjerenja i analize stanja okoliša na deponiji te da se ti rezultati prezentiraju javnosti.

Zatražili su ugradnju pročistača za procjedne vode te sanaciju cjelokupnog područja deponije, njeno zatvaranje i izmještanje u što kraćem roku.

Jedan od zahtjeva je i ostavka direktora deponije Abdurahmana Bećirovića zbog, kako su naveli, dosadašnjih propusta koje je uradio vezano za odlaganje dehidriranog otpada sa kolektora otpadnih voda.

"Potrebno je izaći sa rokovima prema javnosti, a do tada se neće dopustiti istovar otpada bilo kakve vrste", poručili su iz Inicijativnog odbora građanske inicijative "Jer nas se tiče".

Od nadležnih, kako su istakli, očekuju odgovor i izjašnjavanje o navedenim zahtjevima do petka, 14. juna, do kraja radnog dana te napominju kako im se do sada niko od nadležnih nije obratio.

"U protivnom, mirni protesti se nastavljaju i svu odgovornost za potencijalnu epidemiju zaraznih bolesti radi gomilanja komunalnog otpada na ulicama Mostara snosite vi, kao isključivi nadležni za rješavanje ove situacije", poručili su iz Inicijative.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

U subotu otvaranje panoramskog kotača u Mostaru

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Obavijest za građane Splitske ulice u Mostaru

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom