Ekonomija     | 12.06.2019. 16:44 |

Vanredna sjednica VMBiH - Grant EBRD-a za podršku u izgradnji Koridora Vc

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 12. juna (FENA) - Vijeće ministara Bosne i Hercegovine danas na telefonskoj sjednici utvrdilo je Prijedlog ugovora o grantu (Koridor Vc u RS - Dio l) između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) koji se odnosi na investicioni grant iz programa Evropski zajednički fond za zapadni Balkan.

Zaključeno je da Ministarstvo finansija i trezora BiH Prijedlog ugovora dostavi Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, uz prijedlog da se za potpisnika ugovora odredi ministar finansija i trezora BiH.

Grant od 12.900.000 eura bit će alociran na Republiku Srpsku – JP Autoputevi Republike Srpske u svrhu podrške finansiranju izgradnje dviju petlji na autoputu u Johovcu (Tovira)  i Rudanki (Kostajnica), te dionice autoputa dužine 6,1 km između ovih petlji, kao i prilaznog puta s dvjema trakama u dužini oko jednog kilometra za povezivanje sa postojećom magistralnom cestom, uključujući prijelaz preko rijeke Bosne.

U svrhu realizacije navedenog projekta EBRD je sa JP Autoputevi Republike Srpske kao zajmoprimcem, odnosno projektnim entitetom zaključio Ugovor o zajmu 27. 12. 2017. godine na iznos 70.000.000 eura. Na osnovu zaključenog Ugovora o zajmu, Banka je sa Bosnom i Hercegovinom kao davaocem garancije, odnosno primaocem granta zaključila Ugovor o garanciji 5. 1. 2018. godine.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, donijelo je Odluku o uspostavljanju Sistema energetskog menadžmenta i Informacionog sistema energetske efikasnosti u institucijama Bosne i Hercegovine.

Tom odlukom uspostavljaju se Sistem energetskog menadžmenta i Informacioni sistem energetske efikasnosti u institucijama BiH i propisuju obaveze nosilaca aktivnosti energetskog menadžmenta, radi omogućavanja upravljanja energijom, troškovima i emisijama u vezi s potrošnjom energije i vode te izvještavanja o potrošnji i ostvarenim uštedama.

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa i Služba za zajedničke poslove institucija BiH zaduženi su da najmanje jednom godišnje Vijeću ministara BiH dostave informaciju o efektima uspostavljanja Sistema energetskog menadžmenta i Informacionog sistema energetske efikasnosti u institucijama Bosne i Hercegovine i preporukama za dodatno unapređenje sistema.

Vijeće ministara BiH je utvrdilo Prijedlog sporazuma o izmjenama i dopunama koji se odnosi na Okvirni sporazum kojim se uređuju aktivnosti Evropske investicione banke (EIB) u Bosni i Hercegovini, potpisan 17. i 27. 12. 2007. godine.

Zaključeno je da Ministarstvo finansija i trezora BiH Prijedlog sporazuma dostavi Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, uz prijedlog da se za potpisnika sporazuma odredi ministar finansija i trezora BiH.

Prijedlog sporazuma ne sadrži nikakav iznos zaduženja, već se njime regulišu dodatne aktivnosti EIB-a u BiH. Izmjenama i dopunama je propisano da Banka može izvršiti  finansiranje projekta u zavisnosti od odredbi kojima je uređeno učešće u postupcima nabavki za dodjelu ugovora u skladu sa Vodičem Banke za nabavke. Bosna i Hercegovina osigurava da državna revidiranja radi ostvarivanja efikasnih pravnih lijekova budu omogućena od strane državnih tijela i sudova bilo kojoj strani koja ima interes u dobivanju određenog ugovora i koja može biti oštećena navodnim kršenjem.

Vijeće ministara BiH je dalo saglasnost na Dobrovoljni izvještaj Bosne i Hercegovine o provođenju Agende 2030 i ciljeva održivog razvoja te ovlastilo predsjedavajućeg VMBiH Denisa Zvizdića da ga prezentira na Političkom forumu na visokom nivou UN-a, koji će biti održan u New Yorku od 8. do 19. jula 2019. godine.

Izvještaj je sačinila Radna grupa sastavljena od predstavnika nadležnih institucija BiH sa svih nivoa vlasti, u saradnji sa Uredom rezidentnog koordinatora UN-a u BiH, a u skladu sa ustaljenom praksom u UN-u da države članice periodično izvještavaju o provođenju Agende 2030 i ciljeva održivog razvoja, usvojene na Samitu šefova država i vlada 2015. godine u New Yorku.

Na Izvještaj su saglasnost dali Direkcija za ekonomsko planiranje BiH, koju je Vijeće ministara BiH odredilo da u okviru svojih nadležnosti prati provođenje Agende 2030 i ciljeva održivog razvoja, kao i Vlada Federacije BiH, Vlada Republike Srpske i Vlada Brčko distrikta BiH, saopćeno je iz VMBiH. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Glasanje državljana Republike Hrvatske u BiH 16. i 17. travnja

Košarac: RS ima kredibilan zahtjev da sjedište apelacionog vijeća bude u Banja Luci

Vrijednost izvoza organskih proizvoda iz BiH premašila osam miliona eura

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo