Bosna i Hercegovina     | 12.06.2019. 13:54 |

Za 25 godina 'Obrazovanje gradi BiH' stipendiralo više od 7.000 djece i mladih

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 12. juna (FENA) - Već punih 25 godina Udruženje "Obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu" stipendira djecu i mlade žrtve rata, djecu s teškoćama u razvoju, ali i djecu i mlade iz najbrojnije nacionalne manjine u BiH Rome.

Za djecu i mlade iz ovih kategorija svake godine organiziraju se ljetovanja i zimovanja, a brojem stipendirane djece zasigurno se mogu pohvaliti jer je njih 7.052, od kojih je 722 romske djece među kojima su 64 studenta.

Udruženje je povodom ove godišnjice organiziralo niz događaja od kojih je jedan akademija na kojoj će zahvaliti svima koji su pomogli udruženju da stipendira ovako veliki broj djece i mladih u BiH, a radi se o filantropima koji dolaze iz svih dijelova svijeta.

Izvršni direktor Udruženja Jovan Divjak u razgovoru za Fenu kaže da ni sam nije očekivao da će trajati ovako dugo te da će uspjeti osigurati milione KM za stipendiranje i upotpunjavanje slobodnog vremena djece i omladine u BiH.

U ovih 25 godina osigurano je oko 3,2 miliona eura za stipendiranje, za ljetovanja i zimovanja djece kao i za učestvovanje u raznim projektima u čemu je učestvovalo oko 4.500 korisnika djece.

Udruženje je pomagalo opremanjem 20 škola školskim priborom i sportskim rekvizitima, a predstavnici Udruženja organizirali su i niz radionica za djecu i majke žrtve rata.

- Za 25 godina oko 58.300 djece, mladih i njihovih roditelja iskoristilo je usluge čija vrijednost prelazi 12 miliona KM. Stoga zahvaljujemo svima koji su pomogli da se djeca lakše obrazuju te sretnije i zdravije žive - kazao je Divjak.

Za sutra je planirano organiziranje okruglog stola o temi "Učim kako bih postao koristan član društva" kojeg već 14 godina organiziraju Udruženje i Fond otvoreno društvo BiH kada će biti potpisani i ugovori za stipendiranje 104 učenika srednjih škola i 10 studenata romske nacionalne manjine.

Divjak kaže da ova kontinuirana četrnaestogodišnja konferencija potvrđuje da djeca i mladi iz romske populacije žele da se školuju, ali često ne postoji razumijevanje nadležnih za njihovu potrebu za obrazovanjem.

- Jedan od naših stipendista iz romske populacije danas ima umjetnički atelje u New Yorku, neki od naših stipendista završili su doktorske studije, a izdvojio bih i studenticu koja je ostvarila izuzetan uspjeh najvišim ocjenama na Saobraćajnom fakultetu - zaključio je Divjak.  

U okviru obilježavanja ove godišnjice bit će organiziran i koncert bh. umjetnice Amire Medunjanin.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Obilježena 32. godišnjica odbrane Centra za obrazovanje kadrova MUP-a RBiH i pogibije Samira Mišića

Šefovi diplomatija slave 75. godišnjicu NATO saveza, razmatraju koordinaciju vojne pomoći Ukrajini

Sedam godina rada Muzeja ratnog djetinjstva - Doprinijeti jačanju svijesti o važnosti mira

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana