Bosna i Hercegovina     | 11.06.2019. 17:21 |

Obilježena 27. godišnjica stradanja Bošnjaka Ljutočke doline

FENA Saopćenje

BIHAĆ, 11. juna (FENA) - Mještani Ljutočke doline, lokaliteta udaljenog tridesetak kilometara od Bihaća, danas su zajedno s predstavnicima Grada Bihaća i Vlade Unsko-sanskog kantona obilježili godišnjicu stradanja Bošnjaka.

Posjetom spomen-obilježju i masovnoj grobnici Bezdana, šehidskom mezarju Duliba, te šehidskim spomen- obilježjima u Kulen-Vakufu i Orašcu odata je počast stradalima, te je ukazano da za zločine još niko od naredbodavaca nije odgovarao.

Godišnjici su prisustvovali i ministar za boračka pitanja USK-a Ermin Zulić i bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić koji su istakli da zločini koji su počinjeni nad stanovnicima Ljutočke doline moraju biti trajna opomena da se više nikada zločin ne dogodi.

- Mještani Orašca, Ćukova, Klise i Kulen-Vakufa u ljeto 1992. godine napadnuti su i ubijani samo zbog druge vjere i nacije. Te stravične zločine počinile su dojučerašnje komšije koje nisu poštedjele ni djecu i žene. Ti zločini nikada neće biti zaboravljeni i nadam se da će pravda biti zadovoljena i da će porodice ubijenih dobiti satisfakciju u vidu kažnjavanja odgovornih - naglasio je gradonačelnik Fazlić.

Jama Bezdana nalazi se na 744 metra nadmorske visine, dubina sa koje su vađena tijela dostizala je i 83 metara. Početak ekshumacije tijela iz masovne grobnice Bezdana započeo je 1997. godine. Proces ekshumacije, obdukcije i identifikacije trajao je do 1997.godine. Iz masovne grobnice Bezdana ekshumirana su 83 posmrtna ostatka ubijenih Bošnjaka Ljutočke doline, saopćeno je iz Gradske uprave Grada Bihaća.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Dizdar u Stocu: Istina ne govori ni protiv koga osim protiv počinitelja zla

Izetbegović: Moramo biti jaki ako želimo da budemo ravnopravni

Sjećanje na žrtve Ljutočke doline

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo