Bosna i Hercegovina     | 11.06.2019. 15:54 |

Protekli Opći izbori u BiH djelomično neregularni - Koalicija 'Pod lupom'

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 11. lipnja (FENA) - Protekli Opći izbori u BiH bili su neregularni u pojedinim segmentima, a posebice kada je u pitanju razdoblje uoči izbornog dana, izjavio je direktor projekta Koalicija "Pod lupom Dario Jovanović i pritom poručio kako je budućnost izbora u BiH krajnje neizvjesna ako se, prije svega, svim građanima BiH ne omogući jednako pasivno i aktivno biračko pravo. 

 Nedovršen pravni okvir, neimplementacija obvezujućih presuda domaćih i stranih sudova, rekordan broj izbornih nepravilnosti, izostanak sankcija, politički utjecaji na izbornu administraciju koji je evidentan, doveli su do toga da Koalicija "Pod lupom" po prvi put od kada promatra izbore, jedne izbore ocijeni kao djelomično neregularne - kazao je Jovanović novinarima u sklopu regionalne konferencije o unaprjeđenju bh. izbornog zakonodavstva koju je Koalicija organizirala u utorak u Mostaru.

 - Izbori 2018. godine bili su neregularni u pojedinim segmentima, a posebice kada je u pitanju razdoblje uoči izbornog dana - kazao je Jovanović i poručio kako je budućnost izbora u BiH krajnje neizvjesna jer se dovode u pitanje rezultati svih budućih izbora, posebice općih, ukoliko se prije svega ne omogući svim građanima BiH jednako pasivno i aktivno biračko pravo - kazao je. 

 Podsjetio je kako BiH ima četiri presude Europskog suda za ljudska prava gdje je ustavna, sustavna diskriminacija građana dokazana i gdje se ne ispunjavaju svi međunarodni standardi u oblasti izbora, a tu su i presude Ustavnog suda BiH koje već dugo nisu ispunjene.

 - Sve to nije primjereno za jedno demokratsko društvo i vrlo vjerojatno da će u budućnosti od strane drugih aktera izvan ove zemlje biti ocijenjeno kao nedopustivo - ustvrdio je Jovanović. 

 Predsjednik Strateškog odbora Koalicije "Pod lupom" Vehid Šehić naglasio je potrebu izmjene Izbornog zakona BiH koji bi se prilagodio interesima građana, birača BiH, a ne političkim strankama jer, poručio je, izborni zakon u načelu pokazuje kapacitete demokracije jednog društva, vladavine prava, poštivanje glasa građana.

 - Nažalost mi to još uvijek nemamo i u tom segmentu treba konačno implementirati sve obvezujuće odluke kako stranih tako i Ustavnog suda BiH kako bi se stvorile pretpostavke za izgradnju nekakve države gdje će koliko toliko biti vladavine prava koja danas nedostaje - kazao je Šehić. 

 Osvrnuo se i na neodržavanje izbora u Mostaru kazavši kako je neodgovorno i u normalnim državama neprihvatljivo nekome uskraćivati ustavno pravo da može birati i biti biran.

 Potrebu izmjena Izbornog zakona potvrdio je i izaslanik u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Bariša Čolak i poručio kako je prioritet svih prioriteta provedba odluka Ustavnog suda BiH.

 - Naravno da treba provesti i odluke, odnosno presude Europskog suda za ljudska prava, međutim mislimo kako je prioritet svih prioriteta provedba odluka Ustavnog suda BiH jer da bi se provele europske presude nužno je izmijeniti Ustav BiH - kazao je Čolak. 

 Na konferenciji je sudjelovao i zastupnik u Zastupničkom domu PSBiH Edin Mušić koji je Mostar nazvao jedinstvenim slučajem u svijetu jer od 2008,. godine nema izbora. Pritom je poručio kako stranka kojoj pripada podražava i spremna je ući u proces izbora u Gradu Mostaru, ali uz jedan preduvjet, a to je da se istovremeno definira i statut Grada i izborna pravila.

 - To je jedan koncept koji politička opcija kojoj ja pripadam stalno zagovara i smatram da je to jedini, po nama, ispravan način - kazao je Mušić.

 Neodržavanje izbora u Mostaru nedopustivim je ocijenio i zastupnik u Zastupničkom domu PSBiH Nermin Nikšić koji smatra da je to pitanje političke volje koje očito nema.

 - Nažalost, svi smo svjesni kompliciranog društveno-pravnog uređenja BiH, brojnih odluka Ustavnog i Europskog suda koje se ne provode. Sve je to ustvari samo pitanje potrebne političke volje koje nažalost očito nema i ono što je interesantno umjesto da tražimo rješenje za Mostar izgleda da bi Federacija BiH i BiH mogla postati Mostar. Vrlo bi moguće mogli imati federalnu vladu u tehničkom mandatu naredne četiri godine jer smo zemlja u kojoj ne postoji institut izvanrednih izbora - kazao je Nikšić.  

 Tijekom konferencije sudionicima je prezentirano Finalno izvješće o građanskom, nestranačkom promatranju Općih izbora 2018. s preporukama za unaprijeđenije izbornog zakonodavstva te je održana i panel diskusija o istoj temi.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Ministrica Pozder u Mostaru: Turizam iz socijalne pretvarati u razvojnu priču

Ministrica Bošnjak posjetila Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar

U Mostaru otvoren počasni konzulat Republike Rumunjske

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'