Kultura     | 10.06.2019. 13:32 |

U Ateljeu Figure književna večer s njemačkim piscem Ilijom Trojanowim

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10. juna (FENA) - Goethe-Institut u Bosni i Hercegovini u suradnji s Filozofskim fakultetom Univerziteta u Sarajevu organizator je  književne večeri sa njemačkim piscem Ilijom Trojanowim, koja će biti održana sutra u Ateljeu Figure u Sarajevu.  

Pisac će tom prilikom čitati iz svoje prozne zbirke 'Nakon bijega' i predstaviti dosad neobjavljenu priču 'Požderani zoološki vrt'.

Katedra za njemačku književnost na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu i Fondacija S. Fischer iz Berlina zajedno su uspostavili Sarajevsku poetičku docenturu. Njen prvi nosilac za 2019. godinu je njemački pisac Ilija Trojanow koji tim povodom boravi od početka maja do kraja juna u Sarajevu da bi održao seriju predavanja za studente na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

Po želji pisca, u okviru zvaničnog programa duo „A2“ izvesti će dvije sevdalinke od kojih je jedna 'Kraj tanana šadrvana', koju je zapravo napisao veliki njemački pisac Heinrich Heine.

Organizator književne večeri je Goethe-Institut u BiH, partner projekta Sarajevske poetičke docenture, moderator književne večeri Vahidin Preljević, a simultani prevodilac Naser Šečerović.

Ilija Trojanow, rođen 1965 u Sofiji, odrastao je u porodici političkih azilanata u Njemačkoj i Keniji. Živio je u Münchenu,  Bombayu i Kapstadtu. Posljednjih godina skrasio se u Beču. Jedan od najvažnijih pisaca njemačkog govornog područja i najznačajnijih evropskih intelektualaca današnjice. Proslavio se romanom 'Sakupljač svjetova' (2006), čiju građu čini biografija britanskog oficira i istraživača Richarda Burtona. Roman 'Moć i otpor' (2015), koji se bavi bugarskom komunističkom prošlošću spada u najznačajnije političke romane napisane na njemačkom jeziku posljednjih godina. Valja istaknuti i proznu zbirku 'Nakon bijega' (2017), koja se na poetski intrigantan način bavi fenomenom migracije.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!